Ивайло Пенчев: Ако има предприемачи, заплатите ще се качват
Той очаква крах на биткойна и не ни съветва да си купуваме криптовалути
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 6
    6
Ивайло Пенчев
Снимка: bTV

„Издънка” – така бизнесменът Ивайло Пенчев определи собственото си изказване, че заплата от 800 лв. в България в момента не съществува. Той стана обект на критики и подигравки, след като потребители в социалните мрежи показаха обяви, от които се разбира, че в собствената му фирма се предлагат именно подобни по размер възнаграждения.

В студиото на „120 минути” той обясни, че след случая е събрал информация за „Уолтопия” и вече знае, че средната заплата е 1860 лв., а под 800 получават чистачките в един от заводите: „Нашите са много печени, чисто държат, не е като на летището”.

„Доходите нарастват по една единствена причина – защото има търсене на работници. Заплатите са нараснали много, в „Уолтопия” за 5 години са нараснали два пъти”, подчерта Пенчев.

Бизнесменът Ивайло Пенчев: Всяка надежда за лесно изкарани пари е пагубнаБалонът на биткойните ще се спука, прогнозира той пред bTV

Според него „България става все по-добро място за живеене и работене”, а заплатите не мърдат само там, където няма предприемачи и в държавните институции („Там не трябва да растат, трябва да ги съкращават”).

Бизнесменът коментира темата с модерното робство във ферми в Западна Европа, като посочи, че ако спрямо работниците не е приложено насилие, то те могат винаги да си тръгнал, ако условията на труд са лоши.

Ивайло Пенчев посочи, че харесва идеологията зад криптовалутите – без правителствени гаранции и посредници, но посочи, че една валута е успешна, ако е сигурен съхранител на стойност и лесно средство за транзакции. Затова и беше категоричен: „Не си купувайте биткойни!”, защото виртуалните пари ще се провалят „като гръм и мълния”.

Очакванията му обаче са блокчейн технологиите и дистрибутираните регистри да получат голямо приложение.

  • 6
    6
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре