1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Искров: Капиталът на КТБ няма да бъде отрицателен, а силно отрицателен

БГ Бизнес

БНБ не се била крила

"На основа установеното от одиторите БНБ очаква, че капиталът на КТБ ще бъде не просто отрицателен, а силно отрицателен. Но трябва да се следва законовата процедура. Когато тя бъде завършена, ще следват следните стъпки: БНБ ще отнеме лиценза на КТБ. До 20 работни дни от отнемане на лиценза Фондът за гарантира на влоговете започва да изплаща гарантираните влогове". Това заяви от парламентарната трибуна шефът на БНБ Иван Искров.

Гуверньорът на Централната банка повтори мнението си, изказано и пред бюджетната комисия в парламента, че е мит, че БНБ е бягала от пазарно решение. "Въпросът е какво е качеството на частния акционер в този случай, какви са му възможностите – по тази причина сложихме също глава в книжката, в която описваме всички срещи с висока делегация на държавата на Оман".

"Действително вчера получихме писмо за намерения от ЕПИК, Джем Корп Кепитъл и Оманския фонд. През всичките тези месеци постоянно се видоизменяше тази група, последна е групата от трите компании. Не поставяме под съмнение Оманския фонд и винаги ги отделяме встрани от това, което е правено от ръководството на КТБ, те са били пасивен инвеститор и вероятно и те не са знаели много от нещата. С тях преговаряме най-директно и спокойно, защото този инвеститор вече е минал теста за пригодност на БНБ", добави Искров.

"Ако решите", обърна се той към депутатите, "че трябва да продължим разговорите с този консорциум, като удължите този срок, имайте предвид, че ЕПИК и Джем Корп са компании, които не сме проучвали. А никога "Банков надзор" няма да даде разрешение, без да знае кой стои отзад и кой дърпа конците. Не може да се очаква, че дори теоретично ние веднага ще подпечатаме участието на този нов акционер", заяви Искров.

По повод непрестанните критики към БНБ Искров заяви, че централна банка не може да лекува търговски банки. „Централна банка не може да дава ликвидност, ако банката е в неплатежоспособност и има отрицателен капитал”.

"Не сме се крили. Никога не сме се крили, просто не обичаме да обикаляме студиата, а да говорим с институциите, които носят отговорност. Не сме искали и промяна в закона. Четирите точки на бюджетната комисия не са наши", каза Искров. "60-те страници на доклада, който внесохме, описват ясно всичко свършено от БНБ, заедно с мотивите. Дали сме отчетите на КТБ и на банка "Виктория". Искров заяви, че ако БНБ отнеме лиценза на КТБ, вероятно и веднага ще започне по-активно БНБ да се занимава и с решаването на въпроса за банка "Виктория".

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии