1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Искров иска да е безработен на рождения си ден

Финанси

Депутати се чудят как БНБ е проспала случващото се в Корпоративна търговска банка

Няколко месеца ви чакам - изберете управител. Направете ми подарък - вдругиден имам рожден ден. В момента, в който ми покажете, че сте готови да изберете управител, съм готов веднага да се оттегля. Но прекалено много обичам БНБ и страната си, за да предизвикам хаос. Това заяви пред депутати управителят на централната банка Иван Искров, предаде БГНЕС.

"Вината се доказва друго място, не се доказва тук. Нека бъдем коректни към управителя - днес съм аз, утре няма да съм аз, след два месеца трябва да изберете нов управител, искате или не искате", заяви гуверньорът на заседание на временната анкетна комисия за КТБ.

Той подчерта, че е искал сформирането на такава комисия от октомври миналата година: „Оставка се подава от гузност или от страх. Не изпитвам нито гузност, нито страх. Изпитвам обаче уважение към Народното събрание, което ме е избрало”.

По време на изслушването Искров припомни, че с решение на Народното събрание през 1997 година и приемането на нов Закон за Българската народна банка се приема, че колективната безотговорност е свършила лоша работа и се преминава към пряка индивидуална отговорност.

Така за надзора върху банковата система се предоставят "независимо и самостоятелно" правомощия на подуправителя на БНБ и шеф на "Банков надзор", като от тогава БНБ спазва тази разпоредба, настоя Искров. Румен Гечев от БСП го репликира, като посочи, че Управителният съвет на БНБ определя начина, по който функционира надзора.

"Не проявихте ли елементарно любопитство за една банка, на която три пъти й се качват активите, растат експозициите, става четвъртата по големите в България", попита той и каза, че той би се поинтересувал.

"Не видяхте ли, че парите отиват веднага във втора, трета и пета фирма, след като са отпуснати", продължи да пита емоционално Румен Гечев.

В отговор на въпрос на Радан Кънев от РБ, управителят на БНБ заяви, че не е имало по-ранни вътрешни сигнали във връзка с отчетите на КТБ.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии