1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Инвеститор иска да реализира "Белене" като частен проект

БГ Бизнес

Икономическата комисия в парламента получи „нова информация” за ядрения проект

Има инвестиционен интерес към строежа на АЕЦ „Белене” като частен проект. Това заяви в началото на днешното заседание на икономическата комисия в парламента министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

„Поехме ангажимент, ако има заявен интерес от инвеститор, да ви информираме,” каза още Добрев пред членовете на комисията.

Изслушването на енергийния министър бе във връзка с „нова информация” за спрения проект за втора българска ядрена централа. След него стана ясно, че парламентът ще обсъди дали да бъде даден мандат на правителството за водене на преговори по проекта.

Липсата на стратегически инвеститор за изграждането на АЕЦ „Белене” бе един от основните аргументи зад решението на правителството да се откаже от ядрената централа и да пренасочи готовото руско оборудване към площадката на действащата АЕЦ „Козлодуй”. Руската технология трябва да бъде използвана там за строеж на „хибриден” 7-ми реактор.

Интересът към замразената площадка в Белене идва от американския „Глобъл пауър консорциум”, съобщи на заседанието на комисията неговият представител Самюел Реди. Той представи параметрите на офертата в присъствието на министър Добрев.

„Имаме интерес към проекта АЕЦ „Белене”. В разговори сме с НЕК и сме в контакт с няколко компании, които да се присъединят към консорциума. В етап сме на разработване на меморандум за членство в консорциума,” каза Реди. По думите му процедурата, която ще следва „Глобъл пауър” включва създаването на проектна компания от НЕК, която ще поеме активите и пасивите, свързани с проекта „Белене”.

Снимка: Архив, БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„Много добре осъзнаваме, че този процес и проект са сложни по своята същност. Опитваме се да анализираме проекта във всички аспекти,” заяви представителят на американския консорциум, който добави, че в момента се водят разговори с руската компания „Атомстройекспорт”, която проявила интерес към преговорите.

По думите на Самюел Реди след оформянето на меморандума ще се пристъпи към реални действия с „Атомстройекспорт”. „Силно се надяваме, че ще намерим решение на отворените въпроси,” добави той.

Представителят на „Глобъл пауър консорциум” каза още, че проектът ще е гарантиран на 100% от американски компании, а българското правителство няма да бъде задължено с никакви финансови гаранции.

От опозицията обаче се усъмниха, че зад акционерите може да стои руски интерес и се възмутиха от предложението атомната централа да стане 100% частна собственост.

„Активите, които ще придобием от НЕК, ще са по справедлива пазарна стойност”, заяви Реди, който обяви, че има 30-годишен опит в атомния сектор в САЩ. „Ние сме собственици на няколко хиляди мегавата мощности в световен мащаб. Нямаме атомна централа, но въз основа на нашия експлоатационен опит мисля, че ще бъдем един успешен стопанин на тази мощност.”

Частният проект – последен шанс за “Белене”

Възможността проектът АЕЦ „Белене” да се реализира като частен е единствената останала, смята енергийният министър. За да започне преговори, кабинетът трябва да бъде упълномощен с решение на Народното събрание, каза Делян Добрев.

Народното събрание не е субект за водене на търговски преговори, заяви депутатът от БСП Петър Димитров на заседанието на парламентарната Комисия по икономика, енергетика и туризъм. „Г-н министър, кой е кандидат-инвеститорът? Това е въпрос, на който трябва да отговори не американското посолство, а българското правителство. Г-н министър не разбирате ли в каква деликатна ситуация ни поставяте?”, попита Димитров, който заяви, че е удивен от липсата на прозрачност и по думите му, тази „демонстрация на приказката ‘Царят е гол’”.

Снимка: Архив, БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Според Делян Добрев разликата между предишното и сегашното правителство било, че кабинетът на Тройната коалиция щял да подпише договора и да го засекрети. „Подновяването на преговорите с частния инвеститор за проекта АЕЦ „Белене” не означава, че няма да се създаде парламентарна комисия за проекта, за да покажем истината на обществото за това как са сключвани тези договори и споразумения,” каза пред журналисти Добрев. Той обаче не е сигурен дали евентуалното споразумение между новата компания и „Атомстройекспорт” и допълненията към него могат да станат публични.

Делян Добрев коментира и въпроса на опозицията какво ще се случи с планирания 7-ми блок в „Козлодуй”, ако се реализира „Белене”. По думите му поредният блок на старата централа все още е „опция за България”. Разликата била, че нямало да се търси място в хибриден проект на готовия реактор.

Размразяване ще има само при задоволяваща оферта

Само ако България получи задоволяваща оферта, правителството ще размрази проекта за нова ядрена мощност в Белене, стана ясно от думите на енергийния министър. Делян Добрев обясни, че парламентарният мандат за започване на преговори с новия инвеститор за „Белене” е необходим, защото Народното събрание е приело решение, с което упълномощило правителството да приключи с проекта.

Според Добрев този мандат трябва да е придружен с определени ограничения – „да не се обвързваме с държавни или корпоративни гаранции; да не се обвързваме с дългосрочни договори за изкупуване на електроенергията; този инвеститор да покрие направените до момента разходи от НЕК по проекта, за да придобие и активите и пасивите; трябва да гарантира ядрения риск и съответно разходите за извеждане от експлоатация на ядрена централа,” обясни министърът. Добрев уточни, че управляващите никога не са казвали, че са против проекта по принцип. „Прекратихме го, защото държавата нямаше средства да го реализира,” посочи министърът.

Няколко мита по-малко...

Опозицията използва новите изгледи за съдбата на втората ядрена централа, за да атакува кабинета по няколко направления. Според Румен Овчаров правителството е схванало, че губи обществения дебат по темата „Белене” и затова е решило да направи предварително известни неща, които не са готови за публичен анонс. За Овчаров случилото се днес в парламентарната икономическа комисия е показало три неща: „Първо, проектът е икономически изгоден, иначе нямаше да дойде чуждестранен инвеститор. Второ, пазар за електроенергията има... Трето – финансиране за този проект без каквито и да е държавни гаранции или средства също има”.

„Има една малка разлика. Досега проектът беше български, сега е американски,” коментира депутатът от Коалиция за България и добави, е проектът вече не е с държавно участие и той не може да бъде използван както АЕЦ „Козлодуй” за поддържане на сравнително ниска цена за битовите потребители.

Депутатът от БСП Петър Курумбашев заяви, че с появата на инвеститор рухват няколко мита: „Очевидно този инвеститор не се притеснява да строи в земетръсна зона. Очевидно, когато има американски собственик, вече има пазар за електроенергията от АЕЦ „Белене”, заяви депутатът.

Министър Делян Добрев отговори, че нито един от митовете не са в мотивите за прекратяване на проекта. „Причината да бъде спрян беше, че нямаме финансова възможност,” заяви Добрев.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии