1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Имотният пазар се съживява

Финанси

Парите в банките намаляват, но все още спестяванията на домакинствата са значителни

Анализаторите отчитат съживяване на имотния пазар: брокерите отчитат ръст на сделките с имоти в последния месец и половина. Близо 2/3 от сделките са с по-големи апартаменти. На този фон все още има имоти, останали празни след строителния бум от преди кризата.

На този фон, около 1 милиард лева са били изтеглени от банките през юни. Разбира се, част от средствата са извадени от една и вложени в друга банка. Спестяванията на домакинствата обаче остават внушителни. Макар и с по-бавно темпо на нарастване - депозитите са близо 40 милиарда лева.

Тенденцията за намаляване на лихвите по депозитите продължава. Средно доходноста е около 3 - 3 и половина процента.

В търсене на дом

Ивона е студентка в София. Смята, че е време да заживее самостоятелно, но не под наем: „Търся апартамент за себе си, едностаен, с прилична баня, не държа да е в центъра. Родителите ми са ми направили детски влог и вътре имам една много прилична събрана сума, която ще покрие една голяма част”. Ивона не бърза, ще купува „на зелено”.

Не е сигурна, че спестяванията ще й стигнат и затова не изключва вероятността да изчака и да допълни сумата с кредит.

„Клиентите са привлечени от възможността да върнат кредита предсрочно, без да плащат такса и това им дава по-голяма сигурност”, коментира брокерът Силяна Черкезова.

И все пак, 15% от сделките с имоти са за над 100 хиляди евро, така при тях таксата за предсрочно погасяване на заема се запазва между 2 и 5 на сто. А от бранша с недвижими имоти отчитат, че се наблюдава раздвижване не само в големите, но и в по-малките градове.

„В последните няколко седмици виждаме засилен интерес хората да вложат парите си в имот. За българина инвестицията в имот остава най-сигурна”, посочва кредитният консултант Тихомир Тошев.

Поне засега нито брокери, нито анализатори прогнозират поскъпване на имотите. Средната стойност на квадрат в столицата е око 700 евро на квадрат и около 500 евро в Пловдив и Бургас.

Брокери изчилсяват,че 12% от сделките с имоти в последните шест месеца са с цел инвестиция. В тези случаи се търсят по-компактни имоти за да се отдават по-лесно под наем. Водещото в случая е локацията и удобните транспортни връзки.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии