1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Имотният пазар се събуди

Недвижими имоти

Причините могат да се търсят и в ниските лихви по депозити

Раздвижване на имотния пазар – статистиката отчита повече издадени разрешителни за строеж на нови сгради и скок в продажбите за второто тримесечие на годината.

От април до юни са издадени разрешителни за строеж на 1 140 жилищни сгради. Най-много са тези за строеж на нови имоти и в София - 187, а след това се нареждат градове като Пловдив и Бургас.

Ръст има и в продажбите. За същия период - от април до юни - сключените сделки в цялата страна са над 58 хиляди.

Отново Столицата оглавява пазара по брой продажби - над 6 хиляди, вторият по-големина пазар е Пловдив, след това се нарежда Варна.

Средните продажни цени на имотите в София са около 720 евро на квадратен метър, във Варна 695 евро, а в Пловдив - 505.

Стастиката отчита, че през второто тримесечие на годината е започнал строежът на 847 жилищни сгради.

Според агенциите за недвижими имоти засиленото търсене на имоти ще продължи и през следващите месеци, въпреки отпуските. На пазара вече има дефицит на качествени имоти, тъй като в годините на кризата строителството значително намаля, а заедно с това и атрактивните имоти на пазара.

Експертите очакват по-силното търсене да вдигне и цените. „Няма да бъде някакъв бомбастичен ръст, но в рамките на 3-4 % можем да очакваме за качествени имоти да има повишение на цените”, коментира мениджърът в компания за недвижими имоти Калоян Богданов.

А от асоциацията на кредитните консултанти отчитат, че за раздвижването на пазара на имоти има причина - промените на банковия пазар.

„В момента лихвите по депозити паднаха под 1% най-често, което кара всички тези спестители да се замислят тези вложени средства, че не им носят достатъчно доходност и да използват средствата, които имат, най-често за българина най-познатата му инвестиция е недвижим имот”, посочи Тихомир Тошев от Асоциацията на кредитните консултанти.

По-високото търсене се обяснява и с падащите лихви по ипотечните заеми. Жилищните кредити в левове се предлагат със средна лихва от 5.77%, а тези в евро са с лихви от 6.14 на сто.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии