1 USD
1.83543 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,361.5

Икономическият ефект от фалита на КТБ вече е консумиран

Финанси

Около тази теза се обединиха икономистът Емил Хърсев и бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов

Икономическият ефект от фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ) вече е консумиран и няма да се засилва. Около тази теза се обединиха икономистът Емил Хърсев и бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов в предаването „Лице в лице” по bTV.

„Проблемът се отрази най-сериозно на оръжейната промишленост, която основно се финансираше от тази банка, но тя продължава да оцелява”, посочи Хърсев.

„Проблемът по спасяването на банката беше изцяло политическо – в Испания също държавата пое активите и пасивите на т. нар. лоша банка. Беше привлечен под отговорност председателят на Надзорния съвет”, припомни още икономистът. „Управителят на БНБ нямаше как сам да реши този въпрос”, подчерта обаче Емил Хърсев.

„България има стабилна банкова система – банки оцеляха без един лев държавна помощ. Помощта за ПИБ дойде по съвсем друг механизъм”, коментира още той.

Любомир Дацов отбеляза, че при банките се пропускат полезните неща. „Едни хора се опитват да откраднат парите на вложителите, като големи компании не връщат кредитите си, но ние не защитаваме банките от това”, отбеляза той.

Новият директор на БНБ

„Управлението на БНБ е национален въпрос”, заяви Емил Хърсев в коментар на избора на нов управител на Централната банка след изтичането на мандата на Иван Искров през есента.

По повод предложението на депутата от БСП на поста да бъде назначен чужденец, той заяви: „БНБ трябва да се разглежда като 18 млрд. евро кеш налични, последните неоткраднати пари на България, такова предложение е напълно грешно!”

От своя страна, Любомир Дацов заяви, че при избора на гуверньор на БНБ трябва да се разделят личните качества от това дали определен кандидат е подходящ за поста. „Търговските банкери обикновено не стават за централни банкери”, подчерта той.

„БНБ се занимава предимно с надзор и регулации – надзорът е стратегическа перспективна гледаща в бъдещето дейност. Има много подготвени хора вътре в банката”, допълни Емил Хърсев.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии