1 USD
1.8387 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,643.6

И КЗК удари енергийните дружества – заради стълбовете

БГ Бизнес

Поставяли необосновано високи цени за достъп до инфраструктурата

Комисията за защита на конкуренцията обвини „ЧЕЗ разпределение България“ АД, „ЕВН България електроразпределение“ ЕАД и „Енерго-про мрежи“ АД в злоупотреба с господстващото положение на дружествата заради необосновано високи цени на достъп до стълбовната електроразпределителна мрежа ниско напрежение.

Според пазарния анализ на регулатора, инфраструктурата на ЕРП-тата няма икономически целесъобразна алтернатива при изграждане на електронносъобщителни мрежи и така всяко от енергийните дружества е с господстващо положение в границите на лицензионната си територия.

КЗК стига до извода, че наемната цена е определена без да бъдат отчетени факторите, които обективно влияят на нейния размер. Според обосновките, ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-про” отчитат едни и същи разходи в разходната част и на лицензионната, и на допълнителната дейност по отдаване под наем на стълбовната мрежа.

В същото време, както посочва КЗК, мрежата е собственост на ЕРП-тата, които я използват за основната си дейност и поддържането на стълбовете е само за сметка на приходите от нея. В същото време, отдаването под наем е допълнителна дейност и е за сметка само на разходите, които са пряко свързани с нея.

„Включването на разходи в цената на услугата, които са част от лицензионната дейност, необосновано натоварва наемната цена с добавена стойност и естествено води до нейното увеличение. Поради това процесните цени са необосновано високи и имат експлоатативен ефект върху електронносъобщителните оператори и техните клиенти”, пишат от комисията.

Определението не подлежи на обжалване. В срок от 30 дни страните имат право да внесат възражения, след което могат да бъдат изслушвани на открито заседание на КЗК. Тогава ще стане ясно и какво наказание грози компаниите, които са застрашени и от загуба на лиценз заради спор с НЕК.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии