1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

И днес не се разбра кой ще плати голямата енергийна сметка

БГ Бизнес

ЕРП-тата не платиха на държавата, ЧЕЗ тръгна в контраатака срещу НЕК

Спорът между енергодружествата и НЕК е в задънена улица. Процедурата по отнемане на лицензите на доставчиците на ток продължава. Трите дружества не преведоха исканите 350 милиона лева и след крайния срок, който изтече днес.

Очаквано - спорът кой на кого дължи - днес не се реши. По сметките на НЕК не постъпиха пари нито от Енерго Про, нито от EVN.

Контра

ЧЕЗ обаче контраатакува с жалба срещу Националната електрическа компания, заради просрочени задължения от нейна страна към ТЕЦ-Варна, която е собственост на чешката компания. Така интригата между държавата и дружествата се заплита.

Досега регулаторът отхвърляше възможността за процедура срещу НЕК заради забавените плащания за зелена енергия с аргументите, че няма постъпила жалба. Дали сега комисията ще предприеме някакви действия - предстои да разберем.

Процедурата по отнемане на лицензи може да продължи месеци, дори години и, макар че това не би трябвало да се отрази на качеството на тока който получаваме, опасенията на хората нарастват.

Първо токът, после - на версия

Преди близо 5 години варненското село Осеново се прочу - абонати осъдиха енергото заради лош ток. Сега мрежата е подменена:

„Горят обикновените крушки. 5 крушки купувам, онзи ден купих една от скъпите, белким тя ще трае 5 години”, казва Тонка Йорданова.

Баба Тонка избягва да включва тока излишно. С пенсията от 240 лева плаща първо тази сметка: "Като закъсам от магазина вземам на вересия, да е жив и здрав, че дава от време на време, така си, ама тока трябва да го платя, защото ще ме изключат, на тъмното няма де седя”.

Жената не знае какво ще стане с цената на тока , но се надява електричество да има, а държавата и енергото да се разберат.

Мерене на дългове

Съгласие между НЕК и доставчиците засега обаче няма. Енергодружествата отказват да платят, тъй като те самите имат да получават милиони от държавната НЕК.

„Това е факт, който не се отрича от нито една държавна институция и това е причината поради която днес ние не можем и няма как да платим това което е разпоредил регулатора”, заяви Петър Костадинов от EVN.

Заради умишленото задържане на цената на тока в системата е натрупан дефицит от половин милиард лева само за зелена енергия, изчисли бившият енергиен министър Трайчо Трайков.

„Разминаването е с цел да се задържат цените на електоренергията за домакинствата. Въпросът беше кога ще гръмне, защото тук вътре всички дължат на всички. Рано или този дефицит ще трябва да се покрие защото тези пари ги няма”, каза той в студиото на „Тази сутрин”.
Нови цени за баланс в системата

За да се прескочи омагьосаният кръг, до края на юни енергийният регулатор ще е готов с нов механизъм по който да се определят цените, така че да има баланс в системата. Дали това ще доведе до поскъпване на тока и днес не стана ясно.

„Всички ценообразуващи елементи ще бъдат взети предвид в новата формулировка и цена”, председателят на ДКЕВР Боян Боев.

След седмица ще се проведе и първото заседание за лицензите на енергодружествата - тогава регулаторът очаква както доставчиците, така и НЕК.

Междувременно

„Атака” поиска анкетна комисия да разследва президента Росен Плевнелиев за нерегламентирани контакти с енерго дружествата. Причина за искането стана срещата на държавния глава с директора на EVN в Австрия.

Отново днес официално от енергийния регулатор обявиха, че парното и топлата вода няма да поевтинеят заради намалената цена на природния газ.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии