1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Храна от фермата по-лесно ще стига до трапезата

БГ Бизнес

Промените засягат най-вече дребните производители

Храната ще стига у дома директно от фермата - по-лесно за клиентите и по-евтино за фермерите. Облекченията идват с промени в Наредбата за директни доставки на продукти от животински произход. Те намаляват изискванията към малките животновъдни обекти.

Прясно издоено мляко вече ще можем да си купуваме и в наша бутилка, а не непременно на фермера. А фермери като Александър от монтанското село Балювица пък вече ще правят сирене, кисело мляко или кашкавал без ежедневното и скъпо изследване на суровия продукт. Достатъчно е да водят дневник.

"Той винаги знае как е третирал животните си и вписвайки го в дневник, това решава веднага проблема автоматично. Оттук могат да се спестят средства.", обясни д-р Иванка Делева от агенцията по храните.

Смекчени са и строгите изисквания към работните помещения, което прави изграждането им по-евтино. Всичко това за Александър е глътка въздух: "Така си слагаш някаква цена и си затваряш кръга на производство, за да може да оцелееш."

Големите производители обаче приемат промените с резерви. "Проблемът, според мен, е в самата култура на самия производител. Контролният орган при нас като по-големи производители се стоварва с цялата тежест на закона, а при него се съмнявам дали ще бъде така.", смята Никодим Войнов.

Органите гарантират сигурен контрол чрез пробите от предприятието, в което фермерът доставя част от суровината си.

"И получава анализен протокол (...) Ние, проверявайки обекта го изискваме, за да видим какво е качеството на суровото мляко и да гарантираме на потребителя една безопасна и качествена храна.", обясни д-р Делева.

Дали дребните фермери с бизнес "на светло" ще бъдат фактор в регулирането на пазара, е въпрос на качество. И на клиенти. Облекченията за животновъдните обекти вече са в сила.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии