1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

Хотелиери и туроператори притеснени за руските туристи през лятото

Свят

Очакванията са за намаляване на летовниците от Русия

България облекчава процедурите за издаване на туристически визи за гражданите на Русия и на бивши съветски републики. Така държавата се опитва да привлече гости от Русия и Украйна.

Руските туристи ще получават краткосрочни двукратни или многократни визи за една година, ако са ползвали виза и преди. Собствениците на имоти пък ще имат възможност за 3-годишни визи.

Решението според туристическия бранш е визите да се получават на границата, както е в други страни, които са наши конкуренти.

„Те очакват т.нар. облекчение или като такса на границата, или електронен вариант, както е в Кипър - т.е. да не се минава през визов център, през консулството”, обясни Теменужка Янчева – управител на туроператорска компания.

За децата, които идват на лагер у нас, ще се издават многократни визи, валидни до 5 години. В Кранево преди две години при Петър Малджиев са почивали  7500 деца, миналата - три пъти по-малко, а тази година очаква не повече от хиляда.

И хотелиерите не са оптимисти за предприетите мерки. „Когато чувстват, че не са добре приети в България, те ще отидат навсякъде другаде, независимо на каква цена”, коментира Атанас Караиванов – собственик на хотел.

Руските туристи по Черноморието миналата година са били около 650 хиляди, а над 400 хиляди имат имоти у нас.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии