1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Хората от средната класа поемат най-голямата тежест от данъците и социалните плащания

БГ Бизнес

За тях денят на свобода от правителството ще дойде в средата на лятото

От днес спираме да работим за държавата. Датата е символична и отчита момента, в който бихме попълнили държавния бюджет, ако всичките ни доходи отиват за данъци, осигуровки и такси.

Средно по 226 милиона лева на ден трябва да изработят българите за да попълнят заложените приходи. Така тази година бихме попълнили бюджета за 121 дни.

След като се издължи към държавата обаче, борбата за оцеляване на тази и много други фирми е ожесточена.

„Пак си остават осигуровките, заплатите на хората осъвременяването на производството, което също са разходи. Кредитите са ни много големи, защото без кредити това производство няма как да просъществува”, обяснява Десислав Горанов, съсобственик на машиностроителна фирма.

А всеки от работниците е разчел заплатата си до стотинка.

„Разходите постоянно се увеличават, въпреки че получавам нелоша заплата за региона, цените се качват. Не съм спокоен, че ще доживея до пенсия, просто не вярвам”, казва стругарят Димчо Коцев.

Именно за пенсии и социални плащания държавата харчи най-много. Така, като теглим чертата между планираните приходи и разходи, икономистите изчисляват, че ще ни останат 11 дни за доработване – харчим 3 милиарда лева повече, отколкото произвеждаме.

„Т.е. взимаме на заем от бъдещите поколения, защото харчим повече отколкото даваме и ние рано или късно ще си ги изработим”, разяснява икономистът Петър Ганев.

Така повод за празнуване нямат и хората от средната класа, които поемат най-голямата тежест от данъците и социалните плащания – за тях денят на свобода от правителството ще дойде в средата на лятото.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии