1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Хиляди търговци у нас купуват сертификати за коректност, издадени по неясни критерии

БГ Бизнес

Комисията за защита на потребителите забранява тази практика

Комисията за защита на потребителите (КЗП) е забранила да се издават сертификати за коректност по неясни критерии.

Оказва се, че хиляди търговци у нас плащат на други фирми, за да ги наричат „коректни“ или „лоялни“.

Снимка: bTV

Пред bTV Иван Нанков – управител на фирма за дистрибуция на печатни машини, разказа, че преди няколко месеца е получил обаждане с оферта срещу 70 лева да се сдобие със сертификат за коректност.

„Попитах по какъв начин са ме определеили за коректна фирма. Обясниха, че е някакъв софтуер, който сърфира в интернет. Това какво означава – плащаш 70 лева и си коректен? За мен това не е начин да бъдеш коректен“, коментира Нанков.

Според него тези сертификати се купуват масово от всякакви бизнеси. „Слагат си едни сертификати на стената, бабата, като иде, си вика: „Ето го, бай Гошо е коректен“.

Комисията за защита на потребителите посочва, че подобни практики заблуждават клиентите и изкривяват пазара.

Снимка: bTV

Първо, „няма система от критерии, по които се издава този сертификат. Второ, оказа се, че част от операторите, на които е издаден такъв сертификат, са некоректни търговци и това е установено от наши проверки“, каза Димитър Маргаритов от КЗП.

От една от основните фирми, която издава подобни сертификати, казват, че отговарят на всички европейски стандарти и са отказали одобрение на поне 70 фирми за месец.

Снимка: bTV

„Не проверяване дали фирмите са били глобявани от КЗП или от други комисии, проверяваме клиентските отзиви, това, което клиент или контрагент коментира в интернет пространството за тази фирма. Не подвеждаме потребителите по никакъв начин“, обясни управителят Мартин Вангелов.

От КЗП казаха, че ще проверят всички подобни компании. Потенциалните санкции са до 30 хил. лева.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии