1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Хампарцумян: Някой е решил, че у нас няма ред

Мнение

Банкерът посочи, че у нас има над 60 млрд. лева депозити

Ако парите бяха мотивация за решаване със силови средства, би трябвало в Ситито на Лондон или Уолстрийт, от всеки прозорец да стърчи тежка картечница или базука. Финансовите центрове са се установили там, където има ред. Някой е решил, че няма ред и това е начинът. По този начин шефът на „Уникредит Булбанк” Левон Хампарцумян коментира в студиото на „Тази сутрин” показните убийства от последната седмица.

„В едно подредено общество има много различни начини относително бързо да си решиш проблема без да вадиш пистолет”, отбеляза той.

Банката на Хампарцумян стана жертва на обир преди дни. Единият от извършителите на последното подобно нападение е арестуван, а другият се издирва в чужбина. „По принцип не е добре, че има хора, които се разхождат с оръжие по клоновете на банките”, отбеляза той.

Богати ли сме?

Над 60 млрд. лева са депозирани в банките, като 85 на сто са раздадени като кредити, посочи банкерът. Според него на това може да се гледа по два начина – като на стагнация и като на резерв за по-високи потребление и растеж в момента, в който има по-предсказуеми икономически условия и хората решат да харчат.

Ще падат ли още лихвите по кредитите? „Рискът на средата в България е доста висок, лошите кредити са доста високи, дисциплината на кредитополучателите се различава от тази в Чехия или Германия”, посочи Хампарцумян. Според него тенденцията е в посока надолу и при кредитите, и при депозитите, като това е щяло да е още по-чувствително, ако България беше в Еврозоната.

Шефът на „Уникредит Булбанк” подчерта, че по-ниските лихви не са загуба за банката, а част от естествен процес. По думите му таксите няма как да се вдигат безконтролно – финансовите институции имат възможност да печелят, но от все по-съвършени услуги, а не просто от надписване на сметката.

КТБ, Европа и прогнози

Какво точно се е случило в КТБ и надзора й може би никой никога няма да каже, коментира Левон Хампарцумян. „В света в подобни случаи връщането на 30-ина процента (от изчезналите активи – б.р.) е голям успех”, каза той и допълни, че е по-добре да забравим за магистралите, които премиерът Борисов твърди, че е можело да бъдат построени с парите от трезора на Цветан Василев.

Хампарцумян нарече „опорни точки” твърденията, че ЕС е в процес на разпадане. „Тук 500 млн. души живеят най-хубавия живот на света”, посочи той.

Според него 2016 г. ще предложи умерен растеж с намерението да се направят реформи. „Реформи и стабилност не са непременно синхронни”, посочи той, като допълни, че често промените водят до временни дестабилизации и затова трябва да се внимава „да не счупим машинката”.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии