1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Хампарцумян: Изчезването на КТБ свали лихвите по кредитите и депозитите

Мнение

Вече нямало кой да изкривява пазара за постигане на собствени цели

Изчезването на Корпоративна търговска банка (КТБ) е оказало пряко влияние върху падането на лихвите по кредитите и депозитите в страната. Тази връзка изтъкна председателят на Асоциацията на банките Левон Хампарцумян в „Лице в лице” по bTV. Друго фактор за намаляването на лихвите е ситуацията в света и в Европа в частност.

„Изчезването на КТБ, която със сигурност вдигаше лихвените нива, за да постигне нейните си цели, по някакъв естествен начин доведе и до падане на лихвите. Вече няма кой да изкривява пазара по този начин. Други банки, които са били изкушени да дават по-високи лихви, в един момент разбраха, че много хубаво не е на хубаво и си свалиха лихвите. По-големите банки преди месеци дадоха също пример. Това са процеси, които са до известна степен реактивни и не стават от днес за утре. Естественият ход на нещата в една по-предсказуема икономическа среда е лихвите да бъдат по-ниски”, коментира банкерът.

Хампарцумян каза още, че би трябвало обществото да продължи да пита защо е станало така, че този „неустойчив бизнес модел, оставен да се развива прекалено много”, се е случил, за да не се повтори.

„Да вярват (хората) на собствения си разум, да питат, да четат, да се образоват, да имат непосредственото си впечатление от работата със съответната институция. Не можем да се сърдим, че някой някоя бракма я рекламира като най-хубавото нещо на света. Че институциите са отказали да се намесят по подходящ начин – съзнателно, несъзнателно, може да е некомпетентност, може да е някакъв вид въздействие... Имаме ситуация, в която ключови за стабилността на страната институции отказаха. И това трябва да се изследва”, заяви той.

Според него е необходимо да има добре работещи институции и тяхната репутация също е важна: „Вече репутацията на хората, които не са си свършили работата и физическата им свобода, професионалната им кариера трябва да бъдат засегнати, след като стане ясно какво е станало”. В тази връзка банкерът коментира, че гуверньорът на БНБ Иван Искров няма директна вина.

По думите му банковата система е стабилна, а институциите са станали по-внимателни: „Нека да приемем, че парен каша душа. По-важното е да се анализира защо стана така – да се намерят причинно-следствените връзки, кой какво е направил, кой е виновен, кой невинен”. Според него така ще се неутрализира изкушението някой друг да се превърне във втория Цветан Василев или да се появи втората КТБ.

„Като видите някой, че почва с футболни отбори, пък партии, пък вестници – става комедия, в която ние участваме и ролите са ни определили тези хора, и те не са задкулисие, на някакви полуидиоти, зашеметени от обстоятелствата. А ние не сме такъв народ”, каза банкерът.

Той каза още, че е важно България да влезе в Банковия съюз и това трябва да се случи максимално бързо: „Ясно трябва да заемем позиция – влизаме ли в еврозоната, кога. И да влезем в единния надзорен механизъм и Банковия съюз съответно. Вододелът е или декларираш, че искаш да направиш необходимото, или се съгласяваме, че сме някъде в периферията, в Б отбора и нямаме право да се оплакваме”.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии