1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

„Гугъл” регистрира офис в България

БГ Бизнес

Предполага че у нас ще се продават само реклами

„Гугъл” регистрира офис у нас и разбуни духовете в IT сектора. Компанията има офиси в 40 държави. В Европа обаче само в няколко страни са ангажирани стотици програмисти за софтуер - като Германия, Ирландия и Холандия.

В останалите за технологичния гигант работят единици - търговски представители, които продават рекламирането в интернет търсачката.


Светлин Наков обучава програмисти. Практиката му показва, че само 15 на всеки 100 кандидати се реализират в IT сектора. Скептичен е, че успешните ще имат шанса да работят скоро за „Гугъл” у нас. Предполага че у нас ще се продават само реклами - оборотът в България вече е за милиони.

Председателят на асоциацията на софтуерните инженери Мартин Кулов обаче има по-големи очаквания и надежди. Смята, че ако компания като „Гугъл” стъпи у нас, това ще спре изтичането на доказаните програмисти в чужбина.

Засега от „Гугъл” са лаконични. За bTV официални представителни на комапнията отговориха, че правят стъпка за да са по-близо до клиентите им в България и че на този етап не могат да се ангажират колко и какви назначения ще направят.

Ако освен да продава реклами, „Гугъл” реши да разработва и софтуер у нас, това предполага заплатите в IT скетора да пораснат още. В момента един програмист получава средо по 3500 лева.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии