1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Горанов видя потенциал за по-голям растеж

БГ Бизнес

Финансовият министър не смята, че има основание за притеснения около стрес тестовете на банките

Има потенциал за по-голям растеж от този, който сметките ни в момента показват. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на годишната среща на бизнеса с правителството.

Растежът би трябвало да се движи между два и три на сто в следваща година с потенциал, ако върнем доверието на хората в икономиката, и за по-сериозен растеж, посочи министърът, цитиран от БТА.

Сред факторите за това той отбеляза приключилата обезценка на жилищата, с което благосъстоянието на хората се повишава. Освен това бизнесът е пренасочил поведението си от периода, когато икономиката прегряваше, и то вече е рационално и балансирано, което дава основа за растеж. Ако има отнякъде проблем, който може да се появи шоково към нас, едва ли ще е в сферата финансите, каза министърът и допълни, че геополитиката безспорно се отразява на икономиката.

Горанов посочи, че е умерен оптимист, че тенденцията е възходяща, и заяви, че не бива да се допуска заради грешни политически решения да се забавят естествените процеси, които в момента се наблюдават в положителна посока.

Горанов не изключи да се появят проблеми при стрес тестовете за банките, но добави, че на дневна база се наблюдават процесите във финансовия сектор и не се смята, че има основание за притеснения. Не се виждат отсега, допълни пред журналисти Горанов след участието си в десетата среща на бизнеса с правителството.

Министърът не очаква да се стигне до използването на специалния буфер, заделен в бюджета за евентуална негативна ситуация в сектора. Много неща има, които могат да се направят преди това, допълни той.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии