1 USD
1.79566 BGN
Петрол
Bitcoin
$68,826.9

Горанов сезира ЕК за гръцкия данък от 26% върху сделки с източник България

БГ Бизнес

Очакванията са тази промяна да нанесе тежък удар на икономиката в страната

България сезира Европейската комисия за наложения от Гърция данък от 26% за всички сделки и трансакции с източник България. Очакванията са тази промяна да нанесе тежък удар на икономиката в страната.

Финансовият министър Владислав Горанов е изпратил писмо до данъчния еврокомисар Пиер Московиси, съобщиха от ведомството. В него се изразява позицията на България за решението на министъра на финансите на Гърция, с което е определен списъкът на държавите с преференциален данъчен режим с правото на ЕС.

Горанов изразява силното си безпокойство, че приетите от Гърция данъчни разпоредби са несъвместими с правото на Европейския съюз и нарушават основополагащите принципи, залегнали в Договора за функционирането на Европейския съюз.

Финансовият министър посочва в писмото, че въвеждането на данъчно облагане с 26 процента данък при източника на всички сделки и трансакции с източник България, както и Ирландия и Кипър, е дискриминационна и непропорционална на преследваната цел мярка.

Така по презумпция се приема, че сделките се осъществяват с цел данъчна измама или отклонение от данъчно облагане, само на основание на това, че данъчните режими на облагане с корпоративен данък в тези три страни са по-благоприятни в сравнение с режима на облагане на Гърция.

Корпоративното подоходно облагане не може да се разглежда изолирано, тъй като представлява част от модела на данъчната система, който всяка държава членка определя съобразно национални и общоевропейски цели и приоритети, при спазване на правото ЕС. Допускането на подобна практика от една държава членка на ЕС би имало изключително силен негативен ефект и би подкопало цялостното функциониране на вътрешния пазар на общността, се посочва още в писмото.

Изпратеният до ЕК документ:

Снимка: nasa.gov

Бизнесът алармира

От Съюз на малкия и средния бизнес „Произведено в България” изпратиха позиция, в която алармират, че ако промените влязат в сила, ще бъдат голям удар за българския бизнес и двустранните отношения. „На практика това ще стане забрана за бизнес, ще спре българският износ за Гърция и ще влоши финансовата ситуация в нашата страна”, се казва в писмото им.

 

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии