1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

Глад за квалифицирани работници у нас

БГ Бизнес

Регионите се развиват на различни скорости

Всеки четвърти работодател планира да наема нови хора в следващите три месеца. Според анализатори обаче, липсата на кадри може да остави част от позициите свободни, дори при ръст на заплатите.

Най-голям глад за кадри има в индустрията, както и в търговията на дребно. За съкращения се готвят едва 4% от анкетираните фирми. Безработницата у нас е най-ниската за последните 8 години.

Областите обаче са на различни скорости - Северозападна България остава най-бедна – с общини където безработицата е над 50%.

Обезлюдяването там според икономисти може да направи ситуацията необратима - на този фон в Монтана отвори нов завод.

Швейцарска фабрика за метални палети планира да  даде работа на 100 души в следващите 2-3 години. Сега тук са наети 35-ма души.

В Монтанско заварчиците са кът и това е сериозно изпитание за подобна фабрика. „Проблемът е значителен. Надяваме се в града да има училище, което да подготвя кадрите от които се нуждаем.", каза собственикът на предприятието.

По данни на икономическото министерство, от началото на годината в Северозапада са стартирали шест инвестиционни проекта. От тях до три години се очакват 3500 нови работни места.

Проблемът засяга дори големите градове, в които вече има повече производства. „Работодателите в България осъзнават, че липсата на подготвени кадри, които да искат да работят в техните фабрики, става неконтролируема и с това те са готови да вдигнат нивата на заплащането”,  коментира Надя Василева от агенция за подбор на персонал.

Доколкото вдигането на заплатите ще догони очакванията на кандидатите е отделен въпрос. Често например парите, които българите в чужбина изпращат на близките си са повече от средната заплата у нас.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии