Глад за квалифицирани работници у нас
Регионите се развиват на различни скорости
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    0
Работник
Снимка: bTV

Всеки четвърти работодател планира да наема нови хора в следващите три месеца. Според анализатори обаче, липсата на кадри може да остави част от позициите свободни, дори при ръст на заплатите.

Най-голям глад за кадри има в индустрията, както и в търговията на дребно. За съкращения се готвят едва 4% от анкетираните фирми. Безработницата у нас е най-ниската за последните 8 години.

Областите обаче са на различни скорости - Северозападна България остава най-бедна – с общини където безработицата е над 50%.

Нагласи на работодателите

Обезлюдяването там според икономисти може да направи ситуацията необратима - на този фон в Монтана отвори нов завод.

Швейцарска фабрика за метални палети планира да  даде работа на 100 души в следващите 2-3 години. Сега тук са наети 35-ма души.

В Монтанско заварчиците са кът и това е сериозно изпитание за подобна фабрика. „Проблемът е значителен. Надяваме се в града да има училище, което да подготвя кадрите от които се нуждаем.", каза собственикът на предприятието.

Швейцарски завод за 6 млн. лв. заработи в МонтанаЗа по-малко от година и половина са серфицирани проекти за над половин млрд. лв. в северозападните региони

По данни на икономическото министерство, от началото на годината в Северозапада са стартирали шест инвестиционни проекта. От тях до три години се очакват 3500 нови работни места.

Проблемът засяга дори големите градове, в които вече има повече производства. „Работодателите в България осъзнават, че липсата на подготвени кадри, които да искат да работят в техните фабрики, става неконтролируема и с това те са готови да вдигнат нивата на заплащането”,  коментира Надя Василева от агенция за подбор на персонал.

Доколкото вдигането на заплатите ще догони очакванията на кандидатите е отделен въпрос. Често например парите, които българите в чужбина изпращат на близките си са повече от средната заплата у нас.

  • 3
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре