1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Глад за кадри в Пловдив, индустрията „отглежда” кандидати още от училище

БГ Бизнес

Само тази година се очаква да бъдат разкрити до 5000 нови работни места

Глад за кадри в Пловдив. Безработицата в района е сред най-ниските в страната, а бизнесът се опитва да отглежда служителите си. още от гимназията. Вече дори се канят работници и от Северозападна България.

Производствата в района са повече от 120. Само тази година се очаква да бъдат разкрити между 3000 и 5000 нови работни места.

„Тук дойдоха много инвеститори и пазарът става все по-конкурентен и е все по-трудно да се намерят хора”, посочва Уве Чирнер, който е мениджър на производствени бази в Раковски.

Инвеститорите вече не разчитат само на вътрешни обучения, а гледат към училищата и университетите.

Мирела е в 12-ти клас и пета година учи в една от паралелките "осиновени" от голяма фирма. По думите й тя е избрала тази специалност, защото е различна и когато завърши иска да работи с тази фирма.

Компанията спонсорира четири от шестте специалности в една от професионалните гимназии в Асеновград. „Отглеждаме сами персонала, всички знаем за проблема с кадрите”, коментира Росица Темизова, ръководител отдел " Развитие на човешките ресурси".

Общината в Пловдив също се включва в "отглеждането" на кадри. Плащат обучението и общежитията на 28 студенти по "Софтуерно инженерство". Половината са изявени ученици от олимпиади по математика и украинци от български произход. Сред тях е и Данило. „В момента в цял свят ай ти специалистите имат най- големи заплати и възможности и мисля, че в Пловдив има компании, който търсят специалисти”, коментира той. 

Търсят се както висококвалифицирани, така и нискоквалифицирани служители.

Как районът около Пловдив се превърна в индустриалното сърце на България и ще спре ли развитието му, заради недостига на кадри? bTV Репортерите: „Пулсът на индустрията” гледайте тази вечер веднага след новините в 19.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии