1 USD
1.83543 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,361.5

ГЕРБ и БСП спориха има ли криза в електроенергийната система

БГ Бизнес

Делян Добрев попита левицата дали искат да се запасяваме със свещи

ГЕРБ и БСП влязоха в разгорещена размяна на реплики и изявления по повод състоянието на енергийната система и опасността от срив. За пореден ден през последните две седмици те спориха кой какви "бомби" е заложил в системата и ще стои ли българина на студено и тъмно.

Няма никакъв риск и проблем с електрическото захранване на българските граждани. Хората трябва да бъдат спокойни и да не обръщат внимание на това, което колегите от БСП се опитват - да създадат някакъв изкуствен проблем. Тази позиция заяви министърът на енергетиката в оставка Теменужка Петкова. Тя отговори на заявеното от „БСП лява България” твърдение, че електроенергийната система на България е под заплаха и е възможен режим на тока.

Тя призова българските граждани да бъдат спокойни – риск за енергетиката няма, а „рисковете са само в главите и желанията на някои, които искат да дестабилизират тотално държавата.”

По думите й не се налага и да внасяме ток и уточни, че Електроенергийният системен оператор (ЕСО) е поискал аварийна помощ от съседните държави. Петкова уточни, е това идва по силата на споразумение, подписано между електроенергийните системни оператори на България и съседните на нас страни.

Сложният студ

Тя напомни, че тази година е изключително сложна от гледна точка на метеорологичната обстановка. „Такова продължително застудяване не е имало в последните 20 години. Толкова суха година не е имало от много време насам. Независимо от това, ние успяхме да се справим с този тежък тест”, коментира още министър Петкова.

„Препоръчвате да се запасяваме със свещи ли“, коментира депутатът от ГЕРБ Делян Добрев. „Струва ми се, че тревогата е само във вашите виждания“, посочи той.

В обръщение към левицата той попита дали обвиняват Теменужка Петкова в това, че не може да контролира времето. В отговор Жельо Бойчев коментира, че за БСП е важна истината, а вчера министър Петкова е казала, че те лъжат.  

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии