1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

Георги Ганев: БНБ и ДАНС не изчерпват списъка с виновници за КТБ

БГ Бизнес

„Говорим за институционален провал на редица институции, чиято работа е подобни калпазани да не могат да си развиват проклетите”

БНБ и ДАНС не изчерпват списъка с виновници за КТБ. Говорим за институционален провал на редица институции, чиято работа е подобни калпазани да не могат да си развиват проклетите. Това заяви в „Лице в лице” икономистът Георги Ганев за аферата с Корпоративна търговска банка.

„Няма как Цветан Василев да излезе много чист от тази история”, посочи експертът, но допълни, че мажоритарният собственик на банката далеч не е единственият виновник за колапса ѝ. „КТБ беше свързана и с медии, и с политически партии, държавни институции и организации на власт като КЗК, СЕМ, КРС, Сметната палата също”, подчерта той.

Според него правилата създават възможност нещо подобно да се случи. „Трябва да се разпишат по нов начин функциите и правомощията на тези институции”, каза икономистът.

По думите му употребата на пирамида е неправилна. „Не са калпазанлъците от пирамидален характер”, каза Ганев.

Според него оздравяването на КТБ нямаше да излезе по-евтино. „За мен едно от важните неща беше, че казусът беше решен по съществуващите правила. Установихме някои слабости по тях, но беше ценно, че спазвахме написаните правила, а не действахме екстренно”, подчерта експертът.

Ако Гърция фалира

Според икономиста все по-вероятно е излизането на Гърция от еврозоната, като възможността е над 50%. „Гръцката страна изигра редица ходове, които отчуждиха и настроиха срещу гръцката позиция почти всички партньори в еврозоната”, отбеляза той.

По думите му обаче кризата не би засегнала сериозно България. „Ще ни засегне финансово минимално, банковата система почти никак няма да ни засегне, от гледна точка на притока на капитал – той е замрял през последните 6 години. Криза дори би пренесла инвестиции”, коментира Ганев.

Експертът посочи, че търговията ще пострада, защото българските стоки ще станат по-скъпи в Гърция, а и покупателната способност в съседната страна ще намалее. Според него „най-сериозната болка, която ще настане в България” са българите в Гърция. Дори да не се върнат в България, ще намалеят приходите им и ще правят по-малко трансфери в България.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”

Тагове

@

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии