1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Гарабед Минасян: НС и президента носят отговорност за фалита на КТБ

Свят

Те назначават надзора в БНБ, който е трябвало да види случващото се в банката

Управителният съвет на БНБ се състои от седем души – четирима се избират от Народното събрание, трима от президента. Те са хората, които е трябвало да видят какво се случва с КТБ преди фалита. Това посочи проф. Гарабед Минасян по повод разсекретената стенограма за КТБ.

Той посочи, че разговорът показва колко крехка и илюзорна е нашата банкова стабилност. „Друг извод е недостатъчната подготовка на хората, които управляват държавата за ставащото във финансите. Хората там имат ерудиция да приказват на политическа тема. Въпросът за вината там не се дискутира, а е едно от най-важните неща. Бойко Борисов атакува правителството и официални лица, а не си двама сметка, че хората в управата на БНБ са там, защото неговата партия ги е избрала”, каза той.

Икономистът Георги Ганев добави, че стенограмата не ни казва защо е допуснато това. Истината лежи в другата стенограма, но нея може да не я видим никога, каза той.

„Вината е в управата на БНБ”, категоричен е Минасян. Ганев добави, че проблем на цялото ни общество е как политическата класа подбира хората на подобни места.

Експертите не са оптимисти за приемането на България в „чакалнята” на еврозоната. Според тях е хубаво това да стане и рано или късно ще стане. Но икономиката винаги ще има дисбаланси и няма да отговаря на допълнителните критерии, посочени от ЕЦБ за стабилност.

„Хубаво е да сме част от еврозоната, да. Въпросът е, че влизането не е дали искаме или не - друг решава, ЕЦБ най-общо казано.”, коментира Минасян.

Георги Ганев добави, че е добре да станем част от еврозоната, въпреки, че цената на членството се е вдигнала. ЕЦБ обаче не е допускала никого в последните 10 години във въпросната „чакалня” и според него и сега няма да го направи.

Вижте целия разговор във видеото:

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии