1 USD
1.82822 BGN
Петрол
Bitcoin
$63,464.9

Европа с ултиматум - България да даде достъп до гарантираните влогове в КТБ

Финанси

Наложените досега ограничения са в разрез с европейските закони

Европейският банков орган отправи ултиматум към България. Институцията официално поиска от централна банка и Фонда за гарантиране на влоговете да започнат незабавно изплащане на гарантираните депозити в трезора.

В официално писмо банковият орган е поискал българската централна банка да спази европейското законодателство и да започне изплащане на депозитите до 100 хиляди евро най-късно от 21 октомври.

Миналия месец Европейският банков орган започна разследване срещу БНБ и Фонда за гарантиране на влоговете, за да разбере дали са нарушили европейското законодателство, според което влоговете до 100 000 евро трябва да бъдат гарантирани не по-късно от 25 работни дни след първия ден, в който вложителите не са имали достъп до своите пари.

Регулаторът заяви, че БНБ трябва да премахне всички ограничения пред достъпа до депозитите, които произтичат от временното управление на банката, или да задейства механизма за изплащане на средствата, защитени от Фонда за гарантиране на влоговете.

В отговор на стартиралата наказателна процедура финансовият министър гарантира, че влоговете ще започнат да се изплашат до средата на декември, а законодателството ще се синхронизира с европейското.

В съобщението си обаче Европейският банков орган е категоричен, че това трябва да стане до десет дни след официалното информиране на БНБ, т.е. от днес.

Към момента във фонда за гарантиране на влоговете не достигат 1 милиард и половина за покриване на депозитите.

За да се набавят парите, е необходима актуализация на бюджета и работещ парламент.

"БНБ трябваше да осъществи и най-малкото да оздрави и да пусне банката досега, това беше нещо елементарно. Ако това не можеше да се направи най-малкото трябваше да се плащат на хората парите", коментира Борис Михайлов от Комисията за защита на банковата стабилност.

Мрачна прогноза направи пред bTV финансистът Кольо Парамов: "Имам информация, че се приготвя фалит на банката, който е опасен, много опасен за българската държава. Тази несъстоятелност ще повлече след себе си много големи, сериозни събития".

Последните анализи на икономистите сочат, че ако КТБ фалира, загубите за България ще бъдат над 10 милиарда лева, а около 80 000 души ще останат без работа в следствие на последиците върху икономиката.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии