1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

Eurobank придобива клоновата мрежа на Алфа Банк в България срещу 1 евро

БГ Бизнес

По информация на Ройтерс, сделката ще бъде финализирана до края на деня

Гръцката Eurobank, която в България притежава чрез дружеството си “Юробанк България” Пощенска банка, ще придобие клоновата мрежа на Alpha Bank в България срещу цена от 1 евро, съобщава Ройтерс.

Alpha Bank оперира в България клонова мрежа от 80 представителства. За разлика от Пощенска банка, която е българско юридическо лице, при навлизането си в страната Alpha Bank развиха клонова мрежа, която е част от гръцката мрежа на финансовата институция.

Пощенска банка има мрежа от 143 клона в България. По информация на Ройтерс и на гръцки медии цената на сделката ще бъде символичното 1 евро.

Придобиването се случва като следствие от споразумението с кредиторите на Гърция по втория спасителен план според което банковите институции трябва да преструктурират бизнеса си, да се освободят от губещите операции в чужди държави и да се фокусират върху местния пазар.

Близо една пета от банковите активи в България се управляват от гръцки банки. Пощенска банка е четвъртата по големина банка в България, според данните на Банков надзор на БНБ към края на второ тримесечие за 2015 година.

През първо тримесечие на тази година активите й възлизат на 5.9 милиарда лева, а за първото тримесечие банката обяви нетна печалба от 20.8 милиона лева.

Очаква се сделката да се случи до края на деня.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии