1 USD
1.83594 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,468.9

Ето кои банки ще изплащат гарантираните депозити от КТБ (ОБНОВЕНА)

БГ Бизнес

ЕГН-то определя къде гарантираните вложители ще получат парите си

От 4 декември т.г. Фондът за гарантиране на влоговете в банките започва да изплаща гарантираните размери на влоговете в Корпоративна търговска банка.

Избраните от ФГБВ финансови институции включват шестте най-големи у нас, както и три други с добре развита клонова мрежа у нас. Първа инвестиционна банка ще поеме и обслужването на чуждестранните клиенти на КТБ.

Разпределението на вложителите към обслужващите банки е според последната цифра на ЕГН — за физическите лица, и последната цифра на ЕИК или БУЛСТАТ — за юридическите лица.

Ако ЕГН-то ви, например, завършва на 1872, то Юробанк е "вашата" банка. Ако ЕГН на вложителя завършва с цифрата "0",  той ще бъде обслужен във всеки от клоновете на банка ДСК. Ако ЕГН завършва с "1", изплащането на гарантирания влог ще става чрез Обединена българска банка.

Ето пълния списък на банките, в чиито клонове ще се изплащат гарантираните депозити:

0. Банка ДСК ЕАД
1. Обединена българска банка АД
2. Юробанк България АД
3. Райфайзенбанк (България) ЕАД
4. Алианц Банк България АД
5. УниКредит Булбанк АД
6. УниКредит Булбанк АД
7. Централна кооперативна банка АД
8. СИБАНК ЕАД
9. Първа инвестиционна банка АД, вкл. обслужването на чуждестранните лица

При разпореждане със сумите вложителите следва да имат предвид унифицираната тарифа за таксите за обслужване на вложителите на КТБ, която ще могат да намерят на уебсайта на ФГВБ в секцията за изплащане на влоговете в КТБ.

Междубанков превод през БИСЕРА (еднократно) е без такса за вложителите, както и откриването на сметка в съответната обслужваща банка. През RINGS преводът струва 12 лева.

Още информация - тук.

Тегленето в брой до 3000 лева ще струва 3 лв. При суми между 3000 лв и 20 000 лв ще се плащат 3 лв и 0.2% от сумата върху горницата при предварителна заявка 2 работни дни или 0.4% - без.

При теглене от 20 000 лв до 196 000 лв в брой се заплащат 3 лв + 0.2% върху горницата.

Списъците на клоновата мрежа и работното време на банките, които обслужват вложителите на КТБ, ще са публикувани на уебсайта на ФГВБ в секцията за изплащане на влоговете в КТБ. Списъците ще са налични и в клоновата мрежа на обслужващите банки, както на уебсайта на КТБ.

От Фонда информират, че банките са избрани най-вече според това доколко клоновата им мрежа съвпада с тази на КТБ. Целта е да се избегне струпване на вложители в една финансова институция.

От началния ден на изплащането – 4 декември 2014 г., всеки вложител в КТБ с гарантиран размер на влога получава достъп до целия размер на подлежащата му на изплащане сума.

Вложителят следва да посети офис на определената му обслужваща банка, където представя: за физическите лица - лична карта или документ за самоличност на чуждестранно физическо лице; за юридическите лица – ЕИК или удостоверение за регистрация по БУЛСТАТ и актуално удостоверение за регистрация, с което се удостоверяват лицата, които управляват и представляват юридическото лице, както и декларация по образец, наличен в банката (в 2 бр.).

Вложителят може да си открие сметка в обслужващата банка и да остави сумата на влог в нея, да нареди превод на сумата по сметка в друга банка или да изтегли парите в брой. Той има срок от 5 години, в който да реши как да се разпореди с парите си.

Влоговете в чуждестранна валута се изплащат в левове според обменните курсове на БНБ в началния ден на изплащането.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии