1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

Енергодружествата могат да променят една от таксите в сметката всеки месец

БГ Бизнес

КЕВР обяви, че проблем няма

Една от таксите в сметките за ток в Западна България - два пъти по-висока от преди. За това алармираха наши зрители.

Теменужка Петрова от Враца следи за всяка промяна във фактурата си за ток. Преди месец забелязала почти двойно завишение на индекса за балансиране на електроенергийната система за снабдяване. По този индекс се умножава консумираното електричество. И, макар и минимално, сметката им се вдига .

„На два милиона потребители средно по 50 стотинки, нека да си направят сами сметката кой печели, еми тези, които прибират парите. И попитах защо има разлика в тая цена и те ми отговориха, че така им е наредено от първи април”, посочи жената.

За разлика от всичко останало, когато е в повече, токът не може да се складира - когато потреблението е по-малко или повече от планираното, има риск за енергийната система. Тази такса покрива именно допълнителните разходите за балансиране на системата, ако прогнозираната и реалната консумация се разминават.

Нито EVN, нито Енерго-Про са променяли коефициент от въвеждането му миналата година. ЧЕЗ обясни, че първоначално избрали най-ниската такса, която се оказала недостатъчна.

„Тези изненадващи промени в атмосферни условия и потребление трябваше да бъдат покрити и от юли до март наблюдавахме внимателно и решихме от април да започнем с по-висока цена”, обясни Димчо Станев от ЧЕЗ-Разпределение.

При сметка от 30 лева, увеличението е 30 стотинки, обяви компанията. Комисията за енергийно и водно регулиране потвърди, че таксата може да се променя всеки месец, ако сметките на енергото се оказват грешни. Тайно надписване на сметките няма.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии