1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Цената на тока може да се увеличи заради инвестиции в ел. мрежата

БГ Бизнес

ОТ НЕК обаче смятат, че не би трябвало да има повишение на цената

Ще поскъпне ли токът за бита от 1 юли? Крайният срок за подаване на заявленията изтече на 31 март - електроразпределителните дружества искат да инвестират повече в мрежата, а това може да се отрази на сметките на домакинствата.

Единственото дружество, което изчислява точно увеличението, от което се нуждае, е ЕVN. Дружеството поиска от 1 юли токът да е по-скъп с 8,5%, за да се набавят 140 млн. лв. допълнително за инвестиции в мрежата.

ЧЕЗ и „Енерго-Про” се пазят от конкретни числа, но също искат да им се признаят вече направени разходи и инвестиции за следващата година.

Регулаторът ще реши колко ще струва токът от юли, след като сглоби пъзела от исканията на всички по веригата - от АЕЦ „Козлодуй”, през НЕК до ЕРП-тата.

Йорданка Добрева държи всичките си уреди под постоянно наблюдение - притеснява се да не изгори някой от тях. „Много често се получава премигване, когато и времето е по-лошо, често включва-изключва, включва-изключва, изгарят електроуреди”, обясни жената.

Дори с уговорката за по-качествена услуга, Йорданка не е съгласна да плаща по-високи сметки за ток. „Първо, качеството не е на ниво, и второ - хората нямат необходимите средства да плащат”, посочи тя.

За инвестиции и признаване на разходите говорят и трите ЕРП-та. ЧЕЗ и „Енерго-Про” обаче се пазят от конкретните цифри с колко да поскъпне тока. На този етап единственото изчисление прави EVN. Дружеството иска увеличение от 8,5% от първи юли, за да могат да вкарат по-голяма част от мрежата под земята. Това е близо два пъти по-скъпо от полагането на въздушен далекопровод.

„Лошо време има навсякъде, не само в Родопите. Няма да можем да го направим тази година! Имаме проекти, които ги отлагаме втора-трета година, просто защото нямаме достатъчно средства те да бъдат изпълнени”, обясни Петър Костадинов от отдел „Комуникации” към EVN-България.

ОТ НЕК пък смятат, че не би трябвало да има повишение на цената. „Те могат да си правят предложения за собствените разходи, но не да казват „Ние ще продължим така, а вие оптимизирайте другите”. Но, действително, цената на обществения доставчик вече е около пазарната. Няма накъде повече”, коментира председателят на КЕВР Светла Тодорова.

Новите цени ще бъдат приети от новия състав на регулатора, който депутатите ще избрерат в четвъртък. Единственият кандидат за председател е експертът от ДСБ Иван Иванов.

Цената на парното

Снимка: bTV

Вместо с до 10 на сто, парното поевтинява с до 8%, обясниха още от регулатора. По този начин трябва да се избегне рязък скок в цената на прага на следващата зима. Причината е, че цената на газа отразява със закъснение движението на цените на долара и петрола.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии