Енергийният министър: Не кабинетът определя цената на газа
България плаща с 10 долара по-ниска цена от средната в Европа, заяви Николай Павлов
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 2
    1
Николай Павлов
Снимка: БГНЕС

„Цената на природния газ, на която „Булгаргаз” продава, се определя от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) – това е независимият орган, избран от НС. Министрите и правителствата нямат възможност и правомощия да влияят върху цената”, каза министърът на енергетиката Николай Павлов.

Той посочи, че „Булгаргаз” има договор за доставка с „Газпром Експорт” като цената на газа се формира от средните международни цени в период от девет месеца. Има и разходи за пренос през територията на Румъния, за издръжка на дружеството, за съхранение на горивото в Чирен, както и корекция според курса на долара, добави той.

„Булгаргаз” няма резерви, ако имаше, КЕВР щеше да ги намери, каза още Павлов.

Кабинетът спря концесията на летище СофияНа днешното правителствено заседание беше приета и план-сметката за подготовката на председателството на ЕС догодина

По думите му печалбата на „Булгаргаз” за 2016 г. е 36,6 млн.лв. Тя идва от признаване на обезценката на природния газ в хранилището „Чирен” и от продажбата на вземания на „Булгаргаз” от топлофикационни дружества. „Булгаргаз” ще изплати дивидент на Българския енергиен холдинг (БЕХ) в размер на около 17 млн.лв.

В предни години дружеството е декапитализирано с 170 млн. лв. и това „източване” е било покрито от БЕХ, каза още той.

Защо се наложи шоково поскъпване на газа с близо 30%?Сега берем плодовете на политическа услуга на КЕВР към управляващите

Министърът добави, че по данни на „Газпромекспорт” средната цена за Европа през миналата година е била 167 долара за 1000 кубически метра газ. За България доставната цена до Исакча (Румъния) е 152 долара, а още 5 долара струва преносът на синьото гориво. Близо 10 долара е по-ниска от средната продажна цена за Европа цената, която плащаме ние”, каза Павлов.

  • 2
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре