1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

Енергийният министър: До две седмици се разплащаме с американските тецове

БГ Бизнес

Теменужка Петкова призна, че още не е ясна помощта за енергийно бедните

Може би до 25-26 април НЕК ще се е разплатил с американските централи. Това заяви пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде БГНЕС.

„Споразуменията между НЕК и американските централи са подписани и остава да влязат в сила. Условията, за да влязат в сила споразуменията е да се разплатим с двете американски централи, а те да платят задълженията си към българските мини. Надявам се да финализираме този процес много скоро”, каза министърът.

Още през миналата година властта обяви, че е постигнала договореност за преразглеждане на цените, на които "AES Марица-изток" 1” и "Контур Глобал Марица-изток 3" продават електроенергия. Това обаче беше свързано с погасяване на задълженията на държавата към тях.

Преди месец представител на AES посочи, че ако на НЕК не бъде отпуснат заем, с който тя да се издължи, може да се стигне до арбитражен съд.

Министър Петкова днес призна, че концептуално не е завършен процесът по препоръки за енергийно бедните. Въпреки това тя бе категорична, че либерализацията е тясно свързана с този процес.

„За да е факт това трябва да имаме критерии, по които те ще се определят. Това е сложна процедура. По статистиките и анализите на ЕК и „Евростат” близо 30% от българското население се определя като енергийно бедно. Към настоящия момент Министерство на труда и социалната политика е определило 254 000 лица и семейства, които получават помощи за отопление”, изясни министърът.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии