1 USD
1.83027 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,726.2

Енергийният министър се надява цената на тока да остане същата след 1 юли

БГ Бизнес

Асен Василев настоява за пазарен принцип на ценообразуване в енергетиката

Институциите полагат всички усилия цената на електрическата енергията да се запази и след 1 юли, увери министърът на икономиката и енергетиката Асен Василев по време на Обществен съвет по енергетика към ведомството.

Държавните дружества вече са направили предложения за намаляване на разходите с общо 239 млн. лв. – сред тях ТЕЦ „Марица-Изток” 2 със 100 млн. лв., а АЕЦ „Козлодуй" - с 50 млн. лв. Електроенергийния системен регулатор може да съкрати разходите си с 9 млн. лв.

Други държавни дружества, сред които и НЕК, трябва да продължат да търсят резерви, добави Асен Василев.
Той информира още, че МИЕТ и енергийния регулатор работят по предложение да няма добавки - кафява, зелена енергия и за невъзстановяеми разходи в цената на тока. Предстои обаче обсъждането му с представители на индустрията.

Енергийният министър постави акцент върху целта ценообразуването в сектора да бъде поставено на пазарен принцип. „Трябва да стане ясно, от една страна, за гражданите какво плащат и защо го плащат, а не да имат хиляда линии от добавки. От друга страна, това да бъде абсолютно равномерно разпределено на пазарен принцип, а не да минава през добавки и административни процедури,” обясни Василев.

В отговор на въпрос Асен Василев заяви, че на базата на намаленото потребление на електроенергия за следващия регулаторен и ценови период ще се направят нови разчети и ще се прецени кои централи с какви мощности да бъдат включени в енергийния микс.

От следващия ценови и регулаторен период всички консуматори - средно напрежение, излизат от регулирания пазар, което означава, че около 44% от електричеството на страната ще се доставя на свободния пазар, обясни още Василев.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии