Еленко Божков: 10% от сметката за ток отива за покриване на кражби
Недостъпните електромери улеснявали манипулациите
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 10
    1
Еленко Божков
Снимка: bTV

Под прикритието на „технологични разходи” електродружествата си събират парите за крадения ток от джобовете на коректните платци. Това е мнението на бившия председател на енергийния регулатор Еленко Божков. В студиото на „Тази сутрин” той показа нагледно как работи механизмът, с който се ощетяват потребителите.

„Представете си, че продавате прясно мляко. Сипвате по 1-2 литра, но накрая по стените на съда остават капчици – това са технологичните загуби. Търговецът плаща всички литри мляко, но по някакъв начин трябва да осчетоводи тези технологични разходи”, обясни експертът.

ЧЕЗ: Категорично изрядните клиенти не плащат за откраднатия по мрежата токНа година краденият ток струва на дружеството между 20 и 30 млн. лв., но всички кражби са за негова сметка, увери главният оперативен директор в „ЧЕЗ Разпределение – България“ Виктор Станчев

По думите му част от загубите на ток са в трансформаторите, както и в линиите и шийните системи. В началото електродружествата имали право да отчитат по 14% загуби, които по-късно били свалени на 8. „Истинските технологични разходи са около 6%. (…) Ние им даваме прекалено голям процент (…) Все още в този технически резерв влизат и кражбите”, коментира Божков.

От думите му стана ясно, че в крайна сметка около 10% от заплатеното за ток всъщност покрива загуби на дружеството, които не са от технологичен характер. Компаниите категорично отричат, като твърдят, че коректните потребители не плащат за чуждите кражби.

По думите му точният размер на загубите става ясен при разлика между балансовия електромер и сбора на индивидуалните уреди за отчитане. Според ексшефа на ДКЕВР монтирането на недостъпни електромери дава възможност при отчитане да се прехвърля част от откраднатото на домакинства с по-малко от средното потребление.

Вижте още във видеото!

  • 10
    1
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре