Експерти: Повечето от безработните няма да заемат повечето от свободните работни места
Мика Зайкова и Владимир Каролев видяха сериозен проблем в образованието у нас
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 3
    0
Мика Зайкова и Владимир Каролев
Снимка: bTV

Твърдението на премиера Бойко Борисов, че в момента не работят само тези, които не желаят, е частично вярно, но проблемът всъщност е значително по-дълбок. Това коментираха в студиото на „Тази сутрин” икономистите Мика Зайкова и Владимир Каролев.

„България има сериозен проблем по отношение на безработицата, той е структурен. Тези 195 000 безработни, отчетени през юни от „Евростат”, няма да заемат 100-те хиляди работни места. По няколко причини – липса на квалификация, част от нашето общество е отучено да работи, тя е в криминалния контингент”, подчерта тя и отбеляза, че именно хората в трудоспособна възраст са тези, които емигрират.

Каролев посочи, че много от хората остават без работа заради нежеланието си да се преместят в столицата или големите градове: „Откак свят светува, винаги това се е случвало – големите градове растат, малките градове и селата намаляват. Земеделието става все по-технологично”.

Бойко Борисов: Безработица има за тези, на които не им се работиПремиерът присъства на откриването на нов завод в Пазарджик

И двамата бяха категорични, че има сериозен проблем с качеството на образованието у нас. Така и младежката безработица е над двойно на тази за цялото население – 13,9% с тенденция към повишения.

„Ние унищожихме професионалното образование”, заяви Мика Зайкова, а Владимир Каролев отбеляза, че училищата произвеждат „всичколози”: „В България в училище се учи какви планини точно, каква рекичка… а не се учат елементарни умения”.

Той допълни, че „имаме две страти” – „супер кадърни момчета и момичета”, които печелят олимпиади и такива, които завършват гимназия без да могат да пишат: „В XXI век да завършиш училище и да не можеш да ползваш английски език, да използваш компютър и да не можеш да умножаваш и делиш… тези хора не могат да искат високи заплати”.

Според икономистите трябва да се дават средства за образование и квалификация, а не за субсидирана заетост.

  • 3
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре