1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Експерти: Българите да са спокойни за лятната си почивка в Гърция

БГ Бизнес

Няма да има провал на сезона, дори и държавата да фалира

Няма да има провал на туристическия сезон за българите, които почиват в Гърция, ако страната фалира. Това прогнозират експерти в туризма. Туристическите агенции дори отбелязват ръст в запитванията за почивки в южната ни съседка.

Магдалена вече проучва възможностите за почивка в Гърция. Планира да отдъхва на Халкидики заедно със съпруга си и детето. Търси 4- или 5-звезден хотел, възможно най-близо до границата. Новините за фалит на Гърция няма да променят плановете й.

„Нямаме притеснения, имаме достатъчно причини да смятаме, че всичко ще бъде наред, близо сме си до вкъщи, дестинацията е добра, услугите са добри”, смята Магдалена Томчева.

Туроператорите отчитат, че клиентите нямат основания да се притесняват за почивките в Гърция. „Защото ние имаме вече подписани договори с гръцките оператори, които са с фиксирани цени и тези цени няма да се променят”, коментира Стоян Василев - представител на туристическа агенция.

По данни на Института за анализи и оценки в туризма близо 450 хиляди българи посещават Гърция през летните месеци. Дори и да има фалит на страната, спад в пътуванията не се очаква, твърдят експертите. Ако при фалит обаче Гърция излезе от еврозоната и въведе драхмата, туристите трябва да бъдат внимателни.

„Преминаването към драхма е изключително добра възможност да не могат цените да бъдат добре разбирани от туристите и в тях да се слагат допълнителни проценти в полза на търговеца”, предупреждава Румен Драганов – експерт от Института за анализи и оценки в туризма.

Експертите очакват още и вдигане на ДДС за туристическите услуги в Гърция. Прогнозите обаче са, че гръцките хотелиери ще поемат това повишение за своя сметка и няма да се опитват да вдигат цените, за да не губят клиенти.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии