1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

ЕК щяла да наложи сериозни глоби заради парите за земеделската програма

БГ Бизнес

Причината са закупени луксозни возила с пари по Програмата за развитие на селските райони

Следващата седмица Европейската комисия ще наложи колосални санкции България за разходването на европейски средства по земеделската програма, твърди БГНЕС. Точният размер ще стане ясен следващата седмица, когато в Брюксел ще отиде делегация от Министерството на земеделието и храните и Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ). Информацията бе потвърдена от два независими източника, съобщава БГНЕС.

По информация на агенцията ЕК ще ни санкционира заради установени нарушения и закупуване на луксозни возила, АТВ-та, мотори и дори плавателни съдове, които вместо за туризъм, били ползвани за лични цели от бенефициентите. Корекцията, която Брюксел ще наложи на ДФЗ, ще е за сметка на държавния бюджет.

В ДФЗ вчера влязоха агенти на ДАНС и изискаха документи по проекти от Програмата за развитие на селските райони.

Изпълнителният директор на фонда Румен Порожанов обяви, че няма притеснения от проверката на правоохранителните органи.

Пред bTV тази сутрин Порожанов каза, че фондът е често проверяван. Според него е хубаво, когато има някакви сигнали, те да бъдат проверявани. Той уточни, че на разследващите са предоставени всички необходими документи, но отказа да коментира характера на проверката.

България ще претърпи сериозни санкции и заради инвестиции в областта на възобновяемите енергийни източници, които са били финансирани също по земеделската програма, съобщава БГНЕС.

В Министерството на земеделието и храните (МЗХ) не е постъпвала информация, че Европейската комисия (ЕК) възнамерява да наложи финансови санкции на държавата по Програмата за селските райони. Това съобщиха от пресцентъра на министерството, цитирани от БНР.

От фонд "Земеделие" уточняват, че единствените влезли в сила финансови корекции за 2015 г. са в размер на 26 млн. евро, наложени по осем мерки от старата селска програма.

В ход е процедура по общинските мерки, като по първоначалните заключения от одитните доклади сумата, предложена за изключване, е била 235 милиона евро. След преговори са отпаднали 196 милиона. Все още под въпрос е глоба от 33 милиона евро, за които скоро предстои помирителна комисия. Очаква се, че и това число ще бъде намалено.

Близо 5 милиона евро са санкциите, които ще бъдат наложени за финансиране на проекти за ВЕИ сектора, като първоначалната санкция, планирана от Брюксел, е била 28 милиона евро.

От Европейската комисия съобщиха за bTV, че нямат практика да коментират процедура, която не е приключила.

От комисията посочват, че няколко пъти годишно се взема решение за евентуални корекции - за последно, през март т.г. Предишните случаи са били през ноември 2015 г. и юни същата година, когато на страната ни не са били признати разходи за 2.2 млн. евро.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии