1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

ЕК отпусна на България 1,6 млрд. евро за транспорт

БГ Бизнес

Повечето инвестиции за пътни проекти са предвидени за завършването на автомагистрала „Струма“

България получава 1,6 млрд. евро от Европейския съюз за подобряване на транспортните връзки. Европейската комисия одобри Оперативна програма „Транспорт” за периода 2014-2020 в размер 1,9 млрд. евро, от които 300 млн. евро трябва да се поемат от българската страна.

Програмата е насочена към развитието на Трансевропейската транспортна мрежа при железопътната (нови и модернизирани железопътни линии с дължина 190 км) и пътната инфраструктура (изграждане на магистрала с дължина 62 км) и има за цел транспортът в България да стане по-безопасен и по-устойчив.

Повечето инвестиции за пътни проекти са предвидени за завършването на автомагистрала „Струма“, която е от ключово значение за връзката между София и Солун, Гърция, като част от общоевропейския коридор Германия-Гърция.

Голяма част от железопътните линии София-Септември и Пловдив-Бургас ще бъде реконструирана или модернизирана, също благодарение на тези средства.

Удължаването на мрежата на софийското метро ще осигури на гражданите безопасен, бърз и екологичен транспорт, както и директни връзки до международното летище, централната гара и редица трамвайни и автобусни линии, отбелязват от Еврокомисията.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии