1 USD
1.80911 BGN
Петрол
Bitcoin
$70,477.0

ЕК одобри държавната помощ за Първа инвестиционна банка

БГ Бизнес

Според Брюксел, пълно изтегляне на държавния депозит може да дестабилизира финансовата система

Европейската комисия установи, че ликвидната подкрепа от България за Първа инвестиционна банка (ПИБ) е в съответствие с правилата на ЕС за държавната помощ, съобщиха от представителството й у нас.

Комисията заключи, че мерките са били необходими за запазване на стабилността на българската икономика и финансова система. Освен това с плана за преструктуриране на ПИБ ще се гарантира, че банката ще продължи да бъде жизнеспособна в дългосрочен план, без да се нарушава неоправдано конкуренцията на вътрешния пазар, се посочва в официалното съобщение.

Комисията установи, че ликвидната подкрепа за ПИБ е свързана с последиците за пазара от ликвидната криза, която настъпи в България през юни и юли 2014 г., а не се дължат на структурен проблем в банката.

Заради масовото теглене от българските банки през юни 2014 г. България отпусна подкрепа на ПИБ под формата на държавен депозит в размер на 1.2 млрд. лева като част от схема за ликвидност, одобрена от Комисията в същия ден.

Поради ограничения, свързани с държавния бюджет, този депозит беше с краткосрочен падеж от 5 месеца, който изтича на 28 ноември 2014 г. България подаде заявление за удължаване на срока на държавния депозит с максимум 18 месеца, който вече ще е в размер на 900 млн. лева. Част от депозита ще бъде изплатена в рамките на 12 месеца.

Пълно връщане на депозита сега може да доведе до дестабилизиране не само на банката, а и на цялата финансова система на България, смятат от ЕК.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии