1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Двулевките от Нова година: Три вида (ОБЗОР)

БГ Бизнес
 

Освен „обикновените” монетите, които поетапно заменят банкнотите, ще има и тематична монета

Нови половин милион монети от 2 лв. влизат в обращение от първия работен ден на Новата година. На гърба им вместо образа на Паисий Хилендарски е изобразено логото на българското председателство.

Така двулевките стават цели три вида: банкнота, монета и тематична монета.

Най-много обаче са хартиените двулевки – 28 млн. от тях са в обращение в момента. Голяма част са захабени и скъсани и много хора отказват да ги приемат.

БНБ поетапно ги заменя с монети. От централната банка обясниха, че до момента са изтеглени 12 млн. негодни банкноти от 2 лв.

При монетите, оказва се, има друг проблем – много от апаратите за продажба не работят с тях, макар пренастройването им да струва само около 20 лв.

От бранша обаче имат съображения, завързани със сигурността.

„Недобросъвестни клиенти могат да пуснат бъркалка и това спира пътя на монетата. Ще почнат да удрят (машината – б. ред.)… за два лева доста неща могат да направят”, обяснява Гаврил Бончев, оператор на вендинг машини.

Така с два лева работят само някои машини в офиси, където се предполага, че никой няма да ги  повреди.

Броени дни преди България да поеме председателството на Съвета на ЕС БНБ  пуска и възпоменателна монета с нумизматична стойност. Тя е сребърна с частично позлатяване. За да няма спекула, колекционерската монета ще се продава само по една бройка на човек.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии