1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Двойно повече са хванатите контрабандни цигари миналата година

БГ Бизнес
 

Акцизът за средния клас цигари беше вдигнат, което означава, че те ще поскъпнат с 10-15 ст. Ще поевтинеят ли обаче по-луксозните?

Задържаните контрабандни цигари през миналата година са с цели 55% повече в сравнение с 2015 г. При рязания тютюн процентът е още по-голям – 80% на сто повече.

Митничарите отчитат, че контрабандните цигари вече са с много ниско качество, затова и хората предпочитат да свиват тютюн – пак нелегален. Той обаче не е минал обработката, която е нужна, за да е годен за пушене, обясняват от митниците.

Снимка: bTV

През 2016 г. беше направена първата стъпка към сериозно повишение на акцизите на цигарите.

С новата акцизна формула средният клас цигари трябва да поскъпне с още 10-15 ст. Цените на по-луксозните би трябвало да тръгне надолу, защото и акцизът за тях намаля.

И докато вдигането на акциза по правило води и до повишаване на цените, оказва се, че намалението му за скъпите марки не гарантира поевтиняване – държавата няма механизъм, по който да накара пазарните играчи да смъкнат цените.

Така че ще почакаме, за да видим какви ще са цените на луксозните цигари. Това чакат да разберат и в митниците, тъй като от тези цени зависи какъв би бил контрабандният натиск.

Очаква се първите бандероли с новите цени да се появят на пазара до месец-два.

Вижте още във видеото:

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии