1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$64,854.2

Драстично поскъпнаха горивата у нас

БГ Бизнес

С повече от 18% по-скъпо ни излиза литър гориво на бензиновите колонки

Драстично са поскъпнали горивата у нас, след като само за три месеца цената на дизела и най-масовия бензин се е увеличила с близо 40 стотинки за литър.

С повече от 18% по-скъпо ни излиза литър гориво на бензиновите колонки отколкото преди три месеца. Литър дизел в момента струва средно 2,36 лв., а бензин А 95 с 8 стотинки по-малко.

Само в преди 3 месеца, в началото на февруари цените бяха под 2 лева.

Справка в сайт, които следи ежедневно тарифите по бензиностанциите у нас показва, че тогава литър бензин е бил 1,92 лв., а дизелът – 1,98 лв.

Ефтим Ризов е автоинструктор от 8 години. За да се научат да шофират, в колата му се качват до петима курсисти на ден. Заради липсата на опит у тях, иначе икономичният му автомобил, харчи много повече дизел. Затова и ръстът на цените се отразява пряко на фирмата.

„Горивото, когато беше два лева януари, средно на курсист 31 мото часа излизаха 90 лева, сега на 2,36 лв. излиза около 105 лева, което си е едно увеличение с 15 лева”, обяснява той.

И все пак Ефтим е доволен на фона на цените от по 2,70 лв. за литър дизел миналото лято.

От петролната асоциация обясняват, че за три месеца, цената на суровия петрол е скочила с над 30%, а това няма как не рефлектира и у нас.

„Разумната цена е някъде около 60 - 70 долара за барел, ако нещата се запазят така едва ли ще видим цена от 2,50 лв. у нас”, смята Светослав Бенчев от Българска петролна и газова асоциация.

Според финансови анализатори ценовата война около петрола е далеч от финала.

„Най-вероятно ще се запазят сегашните нива, като ако има известно изменение, то ще е минимално. Не очаквам сериозна динамика в цената на бензина, поне до края на годината”, заяви Климент Робев.

И докато от петролната асоциация отчитат, че цената на горивата у нас е сред най-ниските в Европа, Ефтим разказва, че наскоро се върнал от Норвегия, където всяка неделя бензиностанциите смъквали цената с около 20%.

Според експертите сезонното поскъпване на горивата през лятото все още не е изконсумирано, а поскъпването с 5 стотинки преди Гергьовден е резултат само от вдигането на суровия петрол. Така че преди лятото отново можем да очакваме ръст от 5 - 10 стотинки за литър.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии