1 USD
1.83233 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,420.5

Драмата с "Овергаз" се оказа... интрига

БГ Бизнес

Бойко Борисов и Сашо Дончев са се срещнали във връзка със ситуацията около фирмата

Оказа се, че и моите страхове, и неговите са били плод на една действително интрига. Така премиерът Бойко Борисов коментира ситуацията с „Овергаз”, като посочи, че е имал среща с шефа на компанията Сашо Дончев.

"Аз днес се видях и със Сашо Дончев, като председател на една от камарите - може да го потвърди, защото винаги сме имали добра комуникация с него, свързано с инфраструктурата в газовия бизнес и либерализацията на пазара. Оказа се, че и моите страхове и неговите страхове са плод на една интрига. Разбрахме се, стиснахме си ръцете и аз се надявам, че няма да имаме проблеми в това отношение. С времето всяко едно нещо си идва по местата", каза Борисов.

Припомняме, в последните дни на 2015 г. се появи информация, че доставките на руски газ за смесеното предприятие „Овергаз Инк” ще бъдат спрени след 1 януари.

Появиха се спекулации, че за Нова година десетки хиляди домакинства в страната ще останат на студено.

„Булгаргаз” пое доставките за „Овергаз”, а междувременно се тиражираха други информации – сред които, че българската компания има огромни дългове към „Газпром”. В тази посока бяха и някои изказвания на шефа на Българския енергиен холдинг Жаклен Коен.

Компанията на Дончев излезе с официална позиция, като от нейното ръководство посочиха, че нямат и стотинка в просрочие и се преекспонира обикновен спор между фирми.

КЕВР започна проверка, която може да приключи с отнемане на лиценз. Някои коментатори видяха в случилото се опит за кражба на бизнеса на „Овергаз”.

Какво мислеше Борисов преди 11 дни?

Ако за някого е нормално в 18:30 часа на 31 декември да каже, че не може да се справи със задачата си и след това да твърди, че му крадат бизнеса, това е наглост - така на 4 януари Бойко Борисов коментира в студиото на "Тази сутрин" казуса с "Овергаз".

По думите му ако управляващите не са били предупредени навреме, че има проблем, е имало 2 хипотези. Едната: „В 12 часа спираме газа, става ужас”. Борисов посочи, че тогава всички газифицирани домакинства са щели да минат на ток: „Те щяха да ми сринат цялата енергийна система, страната щеше да угасне”.

Той даже видя и още по-конспиративен сценарий. По думите му за кражба на бизнеса на Сашо Дончев говорели тези, които „правеха коментари, когато избирателно на 20% им вдигнаха тока и им дадоха сметки за 40 дена”.

Борисов заподозря, че сега отново е можело 200 000 души да излязат на улиците. „Дали хората ще се сетят за „Овергаз” или за Бойко Борисов – кого ще напсуват? Със сигурност мене”.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии