1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Дончев: Поскъпването на тока е най-мързеливият и несправедлив начин за регулиране на системата

БГ Бизнес

Така не решаваме проблемите ѝ и не запушваме дупките, посочи вицепремиерът

Повишаването на цената на тока е най-мързеливият и най-несправедливият начин за регулиране на системата на енергетиката. Така не решаваме проблемите ѝ и не запушваме дупките. Това заяви в „Лице в лице” вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев.

„Когато има недоверие и когато е сигурно, че отнякъде тече, и бизнесът, и хората твърдят, че не може да има повишаване на цената, преди да бъдат запушени всички дупки”, заяви вицепремиерът и допълни, че по-разумният вариант е да се търсят резервите в енергетиката.

По думите на Дончев вече се правят проверки в енергийния сектор. Ако се прецени, че има свръхразходи, ще се вземат мерки, за да се коригира цената надолу, увери той.

Според Томислав Дончев поскъпване на тока с над 2% е недопустимо, защото ще удари конкурентоспособността на българските предприятия.

Съставът на Комисията за енергийно и водно регулиране не е функция на управляващото мнозинство – те са избрани от квотата на политическите сили в парламента, заяви вицепремиерът. „Трябва да поставим въпроса на друга основа, а не от политическа гледна точка. Иска ми се в тока и енергетиката да има по-малко политика”, посочи той и допълни: „Трябва да пазим КЕВР като независима институция.”

Дончев смята, че в сегашната ситуация има и нещо хубаво, защото всички засегнати са заявили своите позиции по темата, още преди решението да стане факт.

Вицепремиерът по еврофондовете обяви, че в момента са одобрени всички програми от новия финансов период освен най-малката – за рибарство, и до края на годината ще имаме плащания по всички програми.

Той посочи, че фактът, че 80% от публичните инвестиции идват от еврофондовете не е непременно лошо и сега е моментът да се ползваме от евросредствата. Всички обаче трябва да подхождат с тройно внимание, защото прогресът и модернизацията в България зависят от ЕС поне още 5 години.

Томислав Дончев обясни, че вече са изготвени планове при евентуално излизане на Гърция от еврозоната, което би се отразило силно на България. „Всичко е направено, така че и икономиката, и финансите да са защитени от шокове”, посочи той. „Не може да си богат и да имаш бедни съседи и обратното – за нас е важно да имаме богати и стабилни системи”, посочи вицепремиерът.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии