1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Докладът за КТБ е в парламента, но няма да го видите

БГ Бизнес

AlixPartners твърдят, че клаузите за конфиденциалност трябва да се спазят

Министърът на финансите Владислав Горанов изпрати в деловодството на Народното събрание изготвения от AlixPartners Services UK LLP доклад за проследяване на активите на „Корпоративна търговска банка", съобщиха от МФ. Той обаче ще остане достъпен само за депутатите поне на този етап.

Независимият народен представител Георги Кадиев обаче реши да "предава" на живо запознаването си с доклада. Към 16:20 часа статусите му отразяваха предимно организационните проблеми, свързани с достъпа.

 

Live: Намереният доклад за КТБИ на мен като на Доган ми замръзна усмивката, като видях доклада. Над 500 страници, на ан...

Публикувахте от Georgi Kadiev в 23 февруари 2016 г.

В края на вчерашния работен ден е бил получен отговор от компанията до синдиците по искането докладът да бъде оповестен. В полученото от AlixPartners писмо се изразява категорично становището, че в интерес на опазване на масата на несъстоятелността на КТБ АД (н) трябва да се спазят клаузите за конфиденциалност на доклада.

С оглед на удовлетворяване на обществения интерес към истината за банкрута на КТБ, от компанията допускат компромис като изразяват съгласие докладът да се предостави само в регистратурата за класифицирана информация на Народното събрание за запознаване от народните представители при условие, че няма да бъде копиран и/или разпространяван.

Искането за публичност на разследването дойде от финансовия министър Владислав Горанов, а ДПС даже обявиха, че са готови със законови промени за разсекретяването на документа. РБ пък се опитват да стигнат до доклада по съдебен път. Не е ясно дали в крайна сметка управляващите ще уважат искането за конфиденциалност на AlixPartners, или ще потвърдят първоначалните си заявки, че публичният интерес е по-важен от масата на несъстоятелността.

От компанията се обосновават с аргумента, че в доклада се съдържа чувствителна финансова и търговска информация, като оповестяването му рискува да увреди процеса на събиране на активите на банката. Авторите на доклада са категорични, че документът следва да се смята за автентичен единствено в неговия оригинален вариант на английски език и не поемат отговорност по съдържанието за преводи на български език.

Припомняме, че международната компания беше наета през юни 2015 г. от синдиците на „Корпоративна търговска банка" АД (н), за да проведе разследване и проследи активи на банката, с които тя се е разпоредила в нарушение на закона, на добрите банкови практики и да препоръча действия за възстановяването им. Докладът беше предоставен на синдиците на банката на 23 септември 2015 година.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии