1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

До седмица мъглата над поста шеф на БНБ се разяснява

Финанси

Водят се разговори с няколко души, включително от МВФ, каза Владислав Горанов

До края на следващата седмица ще има яснота около кандидатурата за следващ управител на БНБ. Водят се разговори и консултации с няколко души, включително и с хора от Международния валутен фонд. Това обяви в петък в парламента финансовият министър Владислав Горанов.

От думите му стана ясно, че наследник на настоящия гуверньор Иван Искров няма да е депутат. „Когато имаме координирана позиция с партньорите, подкрепящи правителството, а защо не и с опозицията, ще предложим кандидатурата за обсъждане в Народно събрание”, заяви Горанов.

За правителството било важно БНБ да е предвидим партньор, а за политическите партии - в държавния трезор да работят професионалисти, които да не допускат повече "такива неблагоприятни стечения в банковата система".

На въпрос на Реформаторския блок колко държавни дружества са имали депозити в КТБ, Горанов подаде данни към 30 юни 2014 г. - 65 на брой с обща сума влогове 247,6 млн. лв.

Попитан как се е стигнало до осигуряването на държавна помощ за Първа инвестиционна банка в размер на 800 млн. лв., министърът обясни, че това не е в резултат на капиталов недостиг. Горанов обясни, че ПИБ е преживяла остър отлив на ликвидност в резултат на външни фактори, а допълнителната ликвидна за подкрепа на ПИБ, която да продължава 18 месеца, е в резултат на продължаващите пазарни последствия от ликвидната криза.

На въпрос дали държавата проверява произхода на капитала на LIC33 - компанията, която купува дяловете на Цветан Василев в БТК, "Дунарит" и други дружества, Горанов отговори риторично - "как да провериш едно евро като произход, като би могъл да го получиш, както се казва, на гарата в Брюксел като дарение от някого".

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии