1 USD
1.80361 BGN
Петрол
Bitcoin
$67,469.6

ДКЕВР предлага такса за всички производители на ток, не за бедни и богати

БГ Бизнес

Така щели да се увеличат помощите за енергийно бедните домакинства

Председателят на ДКЕВР Светла Тодорова предложи въвеждането на такса за всички производители на електроенергия в страната. По този начин имало възможност да се увеличат помощите за енергийно бедните домакинства.

"Не смятам, че трябва да се въвеждат тарифи на ток за бедни и богати. Това е изключително трудно като дефиниране на някакви прагове и като администриране", каза тя.

Тодорова посочи, че в останалите европейски държави обикновено има минимална такса върху потреблението, която не се усеща от потребителите, но средствата, генерирани от нея, отиват за социално подпомагане. „Ние обаче не предлагаме такса върху потреблението, за да не натоварваме потребителите, а предлагаме да има такса само за производителите”, уточни тя.

„Предварителните изчисления показват, че 3% такса върху производителите ще донесе толкова приходи, колкото в момента се дават от държавата за енергийно подпомагане, тоест това подпомагане ще може да се удвои”, посочи Тодорова.

Председателят на ДКЕВР припомни, че въвеждането на такава такса може да стане само със законова промяна. В нея задължително трябва да се запише, че се отнася за всички производители на ток, както и че парите от нея отиват за енергийно подпомагане. „В противен случай те просто ще потъват в бюджета, без да има ефект върху сметките за енергия на по бедните домакинства”, коментира Тодорова.

Тя припомни, че това се е случило с таксата от 20 процента върху приходите на производителите на вятърна и слънчева енергия, която отпадна в съда заради неравнопоставено третиране на участниците в енергийния пазар.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии