1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

ДКЕВР – "Държавна комисия за енергийно вредни решения"

БГ Бизнес

Директорът на ИПИ прогнозира още поскъпване на тока - наесен и през януари 2015 г.

ДКЕВР да се прекръсти на „Държавна комисия за енергийно вредни решения”. Такова иронично предложение се чу в ефира на bTV от Красен Станчев – директор на Института за пазарна икономика (ИПИ) след последните решения на регулатора за увеличаване цената на тока от 1 юли – средно с около 2% за цялата страна.

Според Станчев това решение на ДКЕВР противоречи както на нормалната практика, така и на европейското и българското законодателство. Причината - то не може да бъде изпълнено, а е пожелателно, защото договорите с НЕК и между доставчиците на ток и потребителите не са променени. Освен това се натоварвали отново промишлените потребители, което водело до проблеми по веригата – неплащане на мините, лошо въздействие върху промишлеността, икономиката и банките.

„Това са законодателни безотговорници. Ако сега дойдат да ги изпитам по икономика, пиша им двойка веднага. Нормалната практика е големите потребители да плащат по-евтин ток, защото произвеждат нещо и веригата е свързана. Навсякъде домакинствата плащат повече и големите потребители не ги субсидират”, допълни експертът.

Той прогнозира още сериозно поскъпване на електроенергията – с около 10 на сто през септември и с поне още толкова през януари догодина. Това се дължало на факта, че цената досега била изкуствено задържана - защото „напрежението в сектора от февруари миналата година беше донякъде измислено” и „ще плащаме грешките на ДКЕВР и влиянието на политиците върху нея”.

„Ще се възстанови предишно положение, но с по-висока цена. Има дупки в системата, които не са много ясни. НЕК вероятно ще загуби делото срещу Росатом и ще трябва да се плаща още 1,5 млрд. лева. НЕК няма как да се спаси освен с увеличение на цените – поради грешна политика през годините. НЕК не може да се спаси по схемата, по която се спасяват банките – чрез наливане на пари от държавата”, посочи още Станчев.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии