1 USD
1.83853 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,342.7

Десятъкът за работещите пенсионери не е тема даже за авторите му

БГ Бизнес

Шефът на АИКБ посочи, че мярката е била в списък с 12 предложения

Облагането на доходите на работещите пенсионери е само едно от 12 предложения на АИКБ до министрите на финансите и социалната политика и не е ясно защо е предизвикало такъв интерес. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” шефът на работодателската организация Васил Велев.

Той изтъкна, че на първо място АИКБ са поставили запазването на тристълбовия модел на пенсионната система.

Велев все пак посочи, че при 10.6% безработица и 29% сред младежите, както и средна възраст за пенсиониране 56 години (а в отбраната – 50), много хора продължават да се трудят, а освен това получават и пенсия, която останалите работещи им изкарват.

Икономистът Петър Ганев беше категоричен: „много по-важни решения в пенсионното дело трябва да се вземат”, сред които са ранното пенсиониране и съдбата на втория стълб. Освен това, той коментира, че не можем да решаваме проблемите като само и единствено облагаме различни неща.

Финансовият експерт от КТ „Подкрепа” Мика Зайкова посочи, че подобно решение удря по най-слабите, защото 90 на сто от работещите пенсионери ходят на работа заради мизерията.

По отношение на твърденията, че заради работещите пенсионери са ощетени младите хора, тя коментира: „Въпрос на квалификация и на доказване на възможности е да работиш или да не работиш (...) когато става дума за полицаи и военни – не може шапкарите да се пенсионират на 40 или 50 години”.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии