1 USD
1.80827 BGN
Петрол
Bitcoin
$69,851.8

Депутатите отрязаха ранните цесии в КТБ

Финанси

Бюджетната комисия гарантира, че Фондът за гарантиране на влоговете няма да бъде източен

Депутатите от временната комисия по бюджет и финанси отмениха възможността да бъдат извършени прихващия в резултат на цесии между вложители и кредитополучатели преди процедурата по несъстоятелност на дадена банка да бъде приключена.

Поправките са в Закона за банковата несъстоятелност и бяха обявени и внесени в Народното събрание през миналата седмица. Те се включват в заключителните разпоредби на Държавния бюджет като предложение между първо и второ четене на актуализацията, като по този начин се пести време по преминаване на цялата процедура за поправки в самия закон.

Промените са дело на ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт и бяха подкрепени в бюджетната комисия единодушно от всички представители на осемте парламентарни групи в 43-тото Народно събрание.

"Тази поправка не се включва изменение на закона със задна дата. Регулират се отношения, които ще бъдат факт в една бъдеща несъстоятелност, която още не е започнала, тъй като има жалба по отнемането на лиценза. Говорим за бъдещ процес", обясни след края на заседанието на комисията пред журналисти Менда Стоянова.

Чрез поправките се предвижда онези прихващания, които ще бъдат заявени или са заявени пред квесторите на КТБ, които са в резултат на извършени цесии между вложители на КТБ, да бъдат удовлетворявани или извършени само до размера, който съответния вложител, искащ прихващането, би получил от масата на несъстоятелността при приключването на тази несъстоятелност, обясни Менда Стоянова.

Промените бяха анонсирани от финансовия министър Владислав Горанов в студиото на "120 минути" в неделя.

При сегашното положение имаше реален риск много от едрите вложители в КТБ да прередят останалите, да вземат голяма част от парите си и така в масата на несъстоятелността да не остане нищо за Фонда за гарантиране на влоговете, от който са взети парите гарантираните депозити.

Приети единодушно от депутатите бяха и поправки, които касаят раздробяването на влогове в банката. Това раздробяване също е вид цесия, тъй като един влог се разделя на такива части, които да станат гарантирани от Закона за гарантиране на влоговете, като по този начин на практика Фондът трябва да изплати цялата сума на един вложител, който е раздробил на няколко по-малки влога своите пари, което според Менда Стоянова представлява директно източване на фонда.

Според данни, представени от Менда Стоянова по време на заседанието, квесторите на КТБ са получили уведомление за 1.7 млрд. лв. цесии, от тях 800 млн. лв. имат заявка за извършване на прихващания.

Тези прихващания трябва да бъдат признати от синдика, който ще бъде назначен след обявяването на КТБ в несъстоятелност от съда. С измененията се дава право на синдика да не признае извършени прихващания, направени след обявяването на КТБ в неплатежоспособност.

Според вносителите целта на промените е да защитят обществения интерес, публичните средства, които ще се инвестират в КТБ, както и всички вложители.

  • Делото "КТБ" започва на 13 декември в спецсъда
  • Няколко хиляди страници по-късно, ще има ли възмездие за КТБ?
  • Иво Прокопиев: КТБ струва две години работа на цялата държава
  • Корнелия Нинова: „Моделът КТБ” е огледалото на прехода
  • Съдия Виржиния Петрова ще гледа делото за КТБ
  • Адвокатът на Цветан Василев: Не очакваме справедлив процес
  • Прокурорът по делото „КТБ”: Пеевски не е сред обвиняемите, както и Путин и Обама не са
  • Прокуратурата подробно разказа как Цветан Василев се възползвал от парите на КТБ
  • Делото „КТБ” влезе в спецсъда
  • Днес трябва да излезе многотомникът „Обвинителен акт за КТБ”

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии