1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Депутати решиха ДКЕВР да се избира от парламента и да се раздели на две

БГ Бизнес

На първо четене в парламентарната комисия по енергетика

Комисията по енергетиката в парламента прие на първо четене промени в Закона за енергетиката, които предвиждат промяна в начина на избиране на състава на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране и разделянето на комисията на две - енергийна и водна.

Поправките са основно за три неща - изборът на състав на членовете на ДКЕВР, по-голямата прозрачност на решенията и разделянето на комисията на две. Законопроектът събра 10 гласа „за” и 4 „въздържал се”, като беше подкрепен от представителите на всички групи с изключение на БСП и „Атака”.

Според законопроекта, внесен от служебния кабинет, но подкрепен от настоящия, съставът на ДКЕВР вече ще се избира от Народното събрание, а не от Министерски съвет. Предвижда се още откриване на всички заседания на комисията и нейното разделяне на два органа - първият по въпросите на енергетиката, а другият – по въпросите на водоснабдяването и канализацията, които да вземат самостоятелни решения в рамките на комисията.

Вносителите смята, че в момента поради големия брой и комплексния характер на въпросите, които комисията трябва да решава в сферата на енергетиката, както и фокусирането на обществения интерес върху енергийни проблеми, въпросите от ВиК сектора, които са не по-малко важни за обществото, остават на заден план в дневния ред на комисията.

ДКЕВР с опасения

Председателят на ДКЕВР Светла Тодорова принципно подкрепи промените, но изрази опасения дали ще бъде възможно по-голямата част от заседанията да са открити. „Има такива, на които се разглеждат вътрешни за комисията въпроси или пък постъпили жалби”, каза тя.

Тодорова изрази задръжки и за идеята комисията да е разделена на два състава, а председателят да е един и да присъства на всички заседания. Тя отбеляза още, че независимостта на комисията предполага и независимо финансиране, което не се предвижда с промените.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии