1 USD
1.83957 BGN
Петрол
Bitcoin
$66,935.4

Денонощни проверки на бензиностанциите

БГ Бизнес

Следи се за качеството на горивата и има ли злоупотреби с бензина или дизела

Инспектори от Агенцията за технически надзор вече следят денонощно за качеството на горивата и има ли злоупотреби с бензина или дизела.

Едно от основните оплаквания на клиентите е, че резервоарите на бензиностанциите не се почистват достатъчно редовно.

Яни зарежда дизел. Казва, че досега не е имал проблеми. „Слушам, че в другите държави е доста по-качествено горивото, но нищо повече не мога да твърдя от това”, казва той.

Инспекторите проверяват дали документите за произход на горивото са изрядни. Ако се установи нередност, се взимат проби, за да се направи и проверка на качеството.

Идеята на нощните проверки е да се обхванат колкото се може повече обекти. Над 30 бензиностанции са затворени от началото на годината заради проблеми с качеството или документите.

„Определено имаме данни, че в тъмната част на денонощието, когато се очаква, че инспекторите не работят след 5 часа, се извършват на определени обекти не регламентирани доставки. Говорим за зареждания, които са нерегламентирани, а също имаме проблеми от метрологична гледна точка - колонки, които тогава изведнъж отчитат по-малко”, коментира председателят на Агенцията за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков.

Снимка: btvnovinite.bg

Само в София от началото на годината от 30 проверени колонки на бензиностанции една трета са били с проблем.

От началото на годината са проверени близо 200 бензиностанции на територията на цялата страна. Всяка пета е била в нарушение. А от пазара са изтеглени над 62 000 литра некачествено гориво.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии